HappyCat Kitten
Våt sås. Fodret främjar korrekt tillväxt. Ökar kroppens eget immunförsvar.
Precis som för många av oss människor är maten en höjdpunkt i vardagen även för katter. Därför lönar det sig att tänka till kring vilket foder vi serverar och hur vi placerar ut matskålarna i hemmet. Happy Cat’s foderrådgivare Mona-Lisa Carlsson berättar om vikten av att välja rätt foder till din katt och hur du kan använda fodret för att aktivera din misse.
Med ett foder av hög kvalitet får din katt rätt förutsättningar till ett långt och hälsosamt liv. En indikation på att katten får rätt foder är att katten först och främst äter sitt foder.
– Det är ett tecken på att katten gillar fodret. Om katten dessutom verkar hålla vikten och har en glansig päls så är det goda tecken, säger en av TRIXIEs säljare Mona-Lisa Carlsson, som själv har tre katter och fem hundar.
Många fördelar med kvalitetsfoder
Det är bevisat att bra foder både reglerar matsmältningen och ökar immunförsvaret.
– Jag ger bara Happy Cat till mina katter, som har allt i ett-koncept. I alla Happy Cats foder finns tillräckligt med taurin som främjar hjärtats hälsa, balanserat mineralinnehåll för att stödja urinvägarna, naturliga med omega 3 och 6 fettsyror för hud och päls. För att stärka immunförsvaret innehåller fodret antioxidanterna E och C-vitamin samt zink i rätt mängd samt högkvalitativ prebiotika och kostfibrer som främjar matsmältningen, säger Mona-Lisa.
Skillnaden mellan ett dyrare och ett billigare foder är kvaliteten på innehållet. Ett högkvalitativt foder innehåller bra råvaror vilket innebär att fodret är väl tillagat och att katten kan tillgodogöra sig alla näringsämnen som finns i fodret. Två produkter är exempelvis inte lika bara för att de har samma ingredienser, det handlar också om råvarornas kvalitet och hur råvarorna processas vid tillverkning.
– Katter behöver en välbalanserad kost och ett foder som innehåller alla nödvändiga näringsämnen i rätt mängd. Katten är en köttätare och jagar både gnagare och fåglar precis som deras vilda släktingar.
Håll koll i kattlådan
Att hålla koll på innekattens avföring är oftast inga problem eftersom katten förhoppningsvis går på lådan. När det gäller utekatter som gör sina behov utomhus är det däremot svårare. Då får du som kattägare istället hålla extra koll på pälsen och hur katten verkar må.
– Om allt är som det ska är kattens avföring lagom hård. Om katten däremot inte kan ta upp alla näringsämnen i fodret kan avföringen vara lös. Ta också för vana att titta och känna igenom din katts kropp. Genom att ha koll på kattens normaltillstånd kan du lättare se när något avviker. Det kan vara att katten fäller mer päls än vanligt, att pälsen blir extra tovig, att katten har problem med sina tänder eller kräks oftare. Glöm heller inte avmaska din utekatt regelbundet, säger Mona-Lisa.
Aktivera med hjälp av foder
Katter är smarta djur som behöver aktivera sin hjärna för att må bra. Ett sätt att göra det på är att använda fodret för att låta katten utnyttja sina medfödda egenskaper. Mona-Lisa tipsar om att väga fodermängden på morgonen för att sedan portionera ut maten i flera skålar på olika platser i hemmet. Du kan även gömma maten så att katten får leta.
– Det här kallas pusselmatning och är särskilt bra för dig som lämnar din katt hemma när du själv går till jobbet. Då får katten aktivering även när du inte är där. Var bara noga med att inte ge mer än den totala rekommenderade dagsgivan. Särskilt om du även brukar ge lite extra blötfoder då och då, säger Mona-Lisa.
Satsa på flera vida skålar
En vanlig miss är att katternas mat och vatten serveras i skålar som är för djupa. Det bästa är att välja en stor skål, gärna i porslin, så att katterna inte slår i sina känsliga morrhår. Man ska också tänka på att ha minst två meter mellan mat och vattenskål eftersom katter gärna äter och dricker på olika ställen.
– Tänk också på att katter gärna dricker vatten som stått stilla ett tag, exempelvis från duschen på badrumsgolvet. Det är bra att ställa ut flera skålar med färskt vatten så att de har flera att välja på när de väl blir törstiga, eller använda sig av vattenfontäner som brukar vara väldigt populära säger Mona-Lisa.
Alla katter är olika. Vissa gillar att äta för sig själv medan andra gärna äter med sällskap.
Var lyhörd för hur din katt vill ha det och placera skålarna så att inte hundar eller eventuella barn kan komma åt maten.
– Har du flera katter är det bra att även säkerställa att båda katterna får i sig det de behöver. Om en katt är väldigt dominant och dessutom större i kroppen kanske den lilla katten inte vågar äta när den stora katten kommer i närheten. Då kan det vara bra att separera utfodringen så att båda får rätt mängd.
Foder för hela livet
Olika skeden i kattlivet kräver olika typer av foder. Kattungar bör exempelvis äta ett foder anpassat för kattungar med tanke på att de är under tillväxt. Sedan bör man byta när kattungen börjar bli vuxen vid cirka ett års ålder, när du kastrerat din katt och när katten är senior, runt åtta års ålder. Har du en dräktig hona bör du också byta till ett foder som bland annat främjar mjölkproduktionen. En del katter har inga problem att byta foder medan andra behöver en omställningsperiod.
– Jag brukar ställa två skålar bredvid varandra, en med det nya fodret och en med det gamla.
Då får katten se och lukta i lugn och ro. Det går också bra att testa att blanda det gamla och nya fodret beroende på hur katten reagerar.
Vid byte till ett annat foder kan förändring i avföringen synas nästan direkt. Däremot kan det dröja någon månad innan du ser skillnad i pälsen.
– Räkna också med att det kan handla om en period då kattens kropp behöver vänja sig vid den nya maten. Ge det lite tid, menar Mona-Lisa.
Rådfråga veterinär
Att med jämna mellanrum ta sina katter till veterinär, även om de inte verkar ha några synliga åkommor, är en god idé.
– Jag brukar få en inbjudan till att vaccinera mina katter hos veterinär ungefär en gång per år. Veterinären tittar då igenom katten och undersöker hur den mår. Det är bra att göra regelbundna kontroller eftersom katter lätt blir överviktiga utan att vi märker det. Då behöver vi anpassa fodret så att katten inte går upp ytterligare. Övervikt är idag ett vanligt problem på våra katter och kan leda till andra följdsjukdomar.
Fråga i fackhandeln
Det finns en uppsjö av olika kattfoder att välja på. Det viktiga är att välja ett bra foder som är välbalanserat och snällt mot mage och tarmkanal. För att hitta ett som passar för just din katt är det bäst att fråga om råd i en fackhandel.
– De flesta kvalitetsfoder har smakgaranti vilket innebär att du får byta till en annan sort om katten inte verkar tycka om det nya fodret. Frågar du erfaren personal får du väldigt bra hjälp, avslutar Mona-Lisa.
Namn: Mona-Lisa Carlsson
Bor: Ljungby i Småland
Gör: Säljare på TRIXIE i Mellansverige
Familj: Sambo med Håkan. I hemmet bor också katterna Thelma och Ulla, två brittiska korthåriga damer, perserherren Harald och de fem labradorerna Nixon, Lincoln, Wilson, Hilda och Lasse.
Våt sås. Fodret främjar korrekt tillväxt. Ökar kroppens eget immunförsvar.
Receptet på Happy Cat Steriliserad har utvecklats speciellt för kastrerade katter. De mättande och goda bitarna innehåller endast 10,5% fett och rikligt med bayerskt nötkött. Med hälsosam rosmarin och mjölktistel erbjuder fodret större variation i skålen.
Skäm bort din kräsna kattvän med Happy Cat Culinary. Stärker lederna och främjar munhälsan på samma gång. Ett välsmakande recept som innehåller rikligt med bayerskt nötkött, saftiga rödbetor och delikat salvia. Kombinationen av näringsrika ingredienser och grönläppad nyazeeländsk mussla stöder naturligtvis lederna.