Det kan hända mycket i en hunds liv och det är få hundägare som lyckas undvika ett par besök till veterinären. Många besvär som hundar drabbas av går dock att undvika med ett friskvårdstänk. Anna Pamuk, veterinär och ägare av kliniken Fjällveterinären i Strömsund, manar att du som hundägare kan upptäcka och förebygga mycket mer än vad du kanske tror.
– Det är viktigt med balans mellan utfodring, aktivitetsnivå och vad hunden är ämnad för, alltså vad den har för genetik. Det är ett stort ansvar att vara djurägare, och det ansvaret måste vi alla axla, säger hon.
Som djurägare är vi ofta vana vid att ringa veterinären direkt när ett problem uppstår. Anna menar att vi själva kan ta ett större ansvar för våra husdjurs hälsa innan skadan uppstår eller sjukdomen blir allvarlig. Ett sätt att göra det på är att lära känna hunden för att kunna se vad som är normalt och onormalt, till exempel genom att själv göra regelbundna hälsokontroller.
– Titta, lukta, känn och undersök från nos till svans. Titta djupt i munnen, på tassarna och på huden. Om du undersöker bajset får du en guldstjärna av mig.
Upptäck problemen i tid
Genom att upptäcka problemen i tid kan onödig smärta och lidande undvikas. För att förebygga tandstensangrepp på hundens tänder kan du ge olika tillskott och borsta tänderna på din hund. En gammal hund som börjar få svårt att gå i trappor kan få ett receptfritt preparat innan smärtan är akut.
– Våga se och ta problemen i tid. Om du lägger en bra grund med kost och träning har hunden bättre motståndskraft. Vi lever i ett stressat samhälle där det lätt blir en obalans, och det märks även på våra hundar och katter, säger Anna.
Om olyckan är framme och läget är akut är det viktigt att vara förberedd och påläst. Steg ett är att bedöma ABC – andning, blödning och chockbild. Steg två är att verkligen våga agera när det händer något.
– Du kanske behöver göra livräddande insatser som konstgjord andning eller stoppa en blödning ute i fält.
Rädsla för ansvar
Kost och motion är A och O för en frisk hund. Oavsett storlek och ras på hunden är rörelse viktigt. Samtidigt är det viktigt att låta hunden vila mellan träningarna – särskilt om det är en väldigt aktiv hund. När det gäller foder ger Anna rådet att ge hunden ett balanserat färdigt foder.
– Man ska inte uppfinna hjulet på nytt, vi har jättebra foder att ta till. En hund vill inte ha Linas matkasse, den vill ha en balanserad kost som är anpassad för sin typ, ålder och sin aktivitetsnivå.
Upplever du att många hundägare är rädda för att ta större ansvar för sin hunds hälsa?
– Absolut, och det är till viss del på grund av oss veterinärer. Man är uppfostrad till att lämna över bekymret och säga ’lös det’ istället för att ha en dialog. Det kan vara lite jobbigt för veterinärer att prata friskvård på det sättet, men där finns ett intresse. Det är inte bara att skriva ut en medicin utan istället tänka ”Varför har det hänt?”, backa händelseförloppet och se till att det inte händer igen tillsammans med djurägaren.
Det finns många problem som enkelt kan undvikas med förebyggande friskvård – och det är tydligt att vi hundägare kan göra mer än vad vi ofta tror. Det bästa är att det mer än något annat handlar om något så självklart och trevligt som att faktiskt lära känna din hund.
Från nos till svans – så gör du en hälsokontroll på din hund
Lär känna din hund och vad som är normalt genom att regelbundet undersöka den. Notera saker som avvikande beteenden och om ett område är ömt, svullet, varmt eller har en annorlunda färg. Märker du en förändring som oroar dig är det alltid klokt att rådfråga din veterinär.
- Allmäntillstånd
Stryk längs med huvud, rygg och ben och känns efter om något är onormalt. Öva på att ta tempen på hunden, en normal kroppstemperatur ligger på 37-38 grader, men kan variera.
- Mun
Lägg märke till färgen på slemhinnorna, lukten i munnen och om det finns en brun beläggning på tänderna (tandsten).
- Öron
Kolla att öronen är rena och torra. Kliande öron och ett brunaktigt sekret kan vara tecken på en öroninflammation.
- Ögon
Är blicken klar eller rinner det sekret ut ögonen? Ett sekret är ett tecken på en irritation och behöver undersökas vidare.
- Nos
Hur känns nosen – fuktig och kall eller torr och varm? En torr och varm nos kan vara ett tecken på att hunden inte mår bra.
- Buk
Kläm försiktigt igenom buken, den ska kännas mjuk och inte ömma. Notera var om hunden visar tecken på obehag.
- Päls och hud
Stryk igenom pälsen och lägg märke till hur den ser ut. Kliar sig hunden någonstans? Finns det små sår eller eksem?
- Rörelseorgan
Känn igenom ryggen och böj på benen för att se om där finns ömhet eller svullnad. Titta på tassarna och klipp klorna regelbundet för att förebygga klobrott.
- Rumpa
Lyft på svansen och kontrollera anus området. Svullnad kring anus kan vara tecken på analsäcksinflammation. Flytningar från vulva ska alltid tas på allvar och behöver som regel undersökas.
- Svans
Avsluta undersökningen genom att känna igenom svansen och klappa om hunden.
Att göra en hälsoundersökning ska vara roligt – glöm inte att ge din hund beröm och godis genom hela kontrollen!
Tips för dig som vill läsa mer på temat
För dig som vill läsa mer rekommenderar vi Anna Pamuks bok ”Hela jakthunden: om friskvård och sjukvård för jakthundar”. Den vänder sig till alla vetgiriga hundägare som vill veta mer om sina hundars hälsa och finns även som talbok.