Flytta säkert med katten – steg för steg

En flytt sägs vara en av livets mest stressiga situationer – även för katter. Med hjälp av noggrann planering kan du underlätta för din katt att hantera flytten på bästa sätt och därefter komma till ro i sitt nya hem.

På flyttdagen

  • Innan ni bär ut möblemanget – ta katten till ett separat rum där det går att stänga dörren. Låt därefter rummet stå orört så länge som möjligt. Det idealiska är att succesivt vänja katten vid rummet cirka en vecka innan flytten, så att katten känner sig trygg i det rummet där den tillfälligt blir instängd.

  • Ställ in matskål, kattbädd, transportbur, vattenskål och leksaker i rummet där katten hålls och säkerställ att alla fönster och rymningsvägar är stängda. Se till att ingen släpper ut katten, så sätt upp en lapp på dörren så att eventuell flyttpersonal vet att det finns en katt i rummet.

  • När allt annat är lastat i flyttbilen är det dags att lasta möblerna från ”kattens” rum. Placera först katten säkert i transportburen. Om din katt ogillar bur och transporter överlag kan du i förväg prata med din veterinär för att få tips på hur du lugnar katten inför en nödvändig resa. 

På plats i det nya hemmet

  • Om möjligt – låt det sista du bar ut ur förra bostaden bli det första du bär in i den nya. Ställ i ordning rummet på samma sätt som innan du flyttade så känns rummet förhoppningsvis som en fristad för din katt. Som hjälp på traven kan du skaffa en doftavgivare som sprider syntetiska feromoner, en doft som lugnar stressade katter.

  • Låt katten utforska det nya hemmet ett rum i taget. Var med katten och försök att vara lugn – din katt påverkas av dina känslor mer än du tror. Tänk dock på att inte låta katten utforska trånga utrymmen såsom förråd och vindsutrymmen, då katter som känner sig osäkra gärna gömmer sig för att vägra komma fram.

  • Upprätthåll rutiner ni hade i förra hemmet för att ge din katt kontinuitet, exempelvis gällande mat, lek och mys.

  • Är din katt en utekatt kan du succesivt låta katten utforska sin utomhusomgivning. Låt det dock gå minst en vecka så att katten först vänjer sig vid sin nya innemiljö. Öppna dörren och följ med katten ut under korta stunder.

  • Utrusta katten med ett halsband med namn och telefonnummer, utifall att katten ändå springer bort.

  • Katter som inte flyttar så långt har en tendens att springa tillbaka till sitt gamla hem. Därför kan det vara klokt att förvarna de nya ägarna om att katten kanske kommer att dyka upp, och informera dem om att höra av sig om katten syns till. Det är viktigt att de nya ägarna inte matar och tar hand om den eftersom katten lätt blir förvirrad om var den hör hemma.

  • Om din katt är nervös och ängslig redan inför flytten kan det vara bra att överväga placering hos vänner, familjemedlemmar eller på ett katthem tills flytten är genomförd, för att skona katten från en del av den stora omställningen.

  • Ha tålamod och respektera din katts känslor – en flytt kan vara överväldigande så ge den lite tid. När du gjort allt du kan för att säkerställa en trygg miljö för din katt kommer den förhoppningsvis känna att det nya hemmet är det säkra reviret. Lycka till!

Relaterade artiklar

Alla artiklar