En välmående katt genom hela livet

Med kärlek kommer du långt. Men en katt behöver mer än så, och behovet hos din katt förändras över tid. Medan en ung katt behöver stimulans i form av leksaker och klösträd mår den äldre katten bäst i ett senioranpassat hem. Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström går igenom de olika faserna i kattens liv och hur du gör för att din katt ska må så bra som möjligt – från kattunge till ålders höst.

Kattunge: 0 – 6 månader
”En kattunge behöver få känna sig trygg och vara med dig som kattförälder så mycket som möjligt. Det är nu som du kan börja träna din katt inför kommande händelser i livet, som att åka bil, bli buren och få klorna klippta. Din kattunge behöver många leksaker, allt ifrån små bollar och tygmöss till stora leksaker de kan brottas runt med. Kom ihåg att också vaccinera, chipmärka och ID-registrera din katt. Tänk på att katter kan bli könsmogna redan vid fyra månaders ålder, så kastrera din utekatt i god tid innan du släpper ut den på fri tass.”

Junior 7 månader – 2 år
”Nu är din katt en tonåring med allt vad det innebär. Den kan vara lite rastlös och kräva din uppmärksamhet stup i kvarten. I denna period behöver din tonårskatt mycket miljöberikning för en spännande dag. Junioren trivs med att rasta loss sin energi i ett högt och klöståligt klösträd.”

Vuxen: 3 – 7 år
”Här börjar många katter bli mer självständiga. De kan lätt lägga på sig lite extra vikt och det är bra att hålla koll på hullet. Kanske har din katt lärt sig att jama till sig godis i tid och otid? Du kan testa foderaktivering till din nu vuxna katt. Det är ett mycket bra sätt att få katten att jobba lite för att komma åt sin mat, samtidigt som det ger en spännande vardag med lite pyssel. Ha gärna flera olika matstationer och se till att ge katten kalorisnål mat om den har lätt att lägga på sig.”

 

Mogen: 8 – 12 år
”Nu har din katt kommit in i den fas då åldringsprocessen börjar. Nu är det viktigt att gå på årliga hälsokontroller hos veterinären. Din katt kanske har blivit en ”soffliggare” och behöver lite extra lek för att röra på sig lite mer. Testa köra flera kortare lekrundor under en dag, exempelvis genom att din katt får jaga en fjädervippa eller annan leksak några minuter åt gången. Många äldre katter uppskattar en extra gosig bädd att ligga i.

Senior: 13 – 17 år
”Om du märker att din katt börjar få problem med att hoppa upp i favoritfåtöljen eller på fönsterbrädan kan det vara tecken på att du behöver senioranpassa ditt hem. Ett tips kan vara att möblera om, exempelvis med en liten pall vid soffan och sängen för att katten lättare ska kunna ta sig till sina favoritplatser. Det finns även praktiska trappor och ramper som kan köpas i djurbutiken.”

Supersenior 18 år och uppåt
”En katt i denna ålder sover och vilar mer än vad den gjorde tidigare, gärna på varma sköna platser. Ta gärna sin supersenior till veterinären två gånger om året för hälsokontroller, för att säkerställa att din katt mår så bra som möjligt. Din supersenior kan ha svårt att vara rörlig och behöver lite extra hjälp med att sköta sin hygien och vårda sin päls. Mycket TLC bör stå på schemat nu, vilket står för Tender, Love and Care.”

Om Susanne

Namn: Susanne Hellman Holmström
Gör: Kattpsykolog och certifierad Kattbeteenderådgivare, ISFM Adv Cert FB*. Driver kattproblem.se där hon ger råd till kattföräldrar som behöver hennes hjälp.
Bor: På landet utanför Hörby. Rymmer till Spanien under kalla vintermånader.
Kattfamilj: Katten Hjärtrud, en brittisk korthårig hona. Hon är en extrovert drottning som tydligt talar om vad hon vill.

Relaterade artiklar

Alla artiklar