Djurboom i de svenska hemmen

Våren 2020 är en speciell tid på många sätt, men den kommer som tur är även att leda till att många positiva minnen skapas. Det välkomnas nämligen fler valpar, kattungar och andra små vänner till svenska hem än på länge!

En kattunge, valp, kanin eller hamster är något många drömmer om, men inte sällan sätter praktiska skäl käppar i hjulen. Det kan handla om arbete som ställer krav på tillgänglighet, inplanerade resor eller helt enkelt att tiden inte räcker till för den första perioden då extra närvaro, uppmärksamhet och närhet är så viktigt för den nya familjemedlemmen.

När många nu arbetar hemifrån och resandet i princip helt har upphört är dock flera av hindren utsuddade och en uppgång i antalet nyregistrerade valpar och kattungar märks. Organisationer som ”Hundar utan hem” upplever ett ökat tryck på människor som vill bli jourhem eller adoptera. Svenska kennelklubben märker också av ett ökat intresse för att skaffa hund, skriver Aftonbladet i en artikel. I en enkät genomförd av Sveland, med 248 svenska hunduppfödare, framkommer att omkring hälften av de svarande upplever att efterfrågan på hundvalpar har ökat jämfört med tidigare år. TV4:s Nyhetsmorgon intervjuade en av landets uppfödare, där fyra veckor gamla golden retriever-valpar charmade tittarna.

En särskilt uppmärksammad valp är lilla Rio som nyligen fått flytta in på Haga slott, där kronprinsessparet Viktoria och Daniel med hjälp av Estelle och Oscar har blivit nyblivna hussar och mattar.

View this post on Instagram

Kronprinsessfamiljen presenterar en ny familjemedlem: Rio. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Rio är en cavapoohund. Han har bott på Haga i en veckas tid. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📸: H.K.H. Kronprinsessan (bild 1) och Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna (bild 2)

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

Kom ihåg att det alltid är viktigt att tänka på att en hund, katt, kanin eller ett marsvin är ett långsiktigt åtagande och ansvar. En familjemedlem som kommer finnas med en lång tid framöver. Därför är det också viktigt att fundera på hur vardagen kommer att se ut när perioden av hemmaarbete är över. Allt för att du och din nya familjemedlem ska få ett bra liv tillsammans.

Funderar du själv på att skaffa valp? Läs vår tidigare artikel ”Redo att skaffa valp?” här!

Relaterade artiklar

Alla artiklar