De hjälper hundar och katter till nya hem och kärleksfulla familjer

När förutsättningar förändras och människor av olika skäl inte längre kan eller vill ta hand om sina husdjur uppstår ett direkt behov av hjälp. Som tur är finns det ideella organisationer som har som sitt enda mål att hitta trygga hem till husdjur som behöver omplaceras. ZooMetro har pratat med tre föreningar som på olika sätt hjälper hemlösa och utsatta hundar och katter att hitta nya familjer.

Ändrade familjeförhållanden, allergi, flytt, ett dödsfall eller en matchning som helt enkelt blev fel från början. Skälen till varför en del hundar och katter blir eller riskerar att bli hemlösa kan vara många, men behovet av hjälp när det händer är stort och akut. Särskilt nu under vintern har hemlösa husdjur svårt att klara sig ute i kylan. Som tur är finns det flera organisationer som hjälper husdjur till nya familjer och varma, trygga hem.

Hundar Utan Hem är en ideell förening med bas i Stockholm. Föreningen grundades 2005 av Carina Olsson och de omplacerar drygt 1 000 hundar varje år. De tar dels emot hundar från Sverige men räddar och omplacerar även avlivningshotade hundar från Irland.

– På Irland är det en helt annan situation, där hundar ses som mer av en slit och släng-vara. Vi gör allt vi kan för att istället hjälpa dem till nya kärleksfulla hem i Sverige, säger Carina.

Föreningen tar även emot familjehundar från Sverige, som ofta behöver omplaceras av mer praktiska skäl, men också hundar från familjer som aldrig borde ha haft hund över huvud taget, berättar Carina.

– De kan vara understimulerade, ouppfostrade och lite stökiga och kräver därför lite mer jobb. De allra flesta har bara haft oturen att få en dålig start i livet och är i stort behov av kärlek och trygghet.
Carina menar att det finns många fördelar med att välja en omplaceringshund, inte minst för den goda gärningens skull.

– Du gör en insats för en hund som behöver ett hem, vilket jag tycker är jättefint. Du har även goda chanser att få en bra bild av hur hunden är, även om det kan ta ett litet tag för hunden att visa sitt glada, trygga jag. Skaffar man en valp vet man inte alltid hur den blir som vuxen.

Föreningen Hundstallet har funnits ända sedan 1908 och drivs av Svenska Hundskyddsföreningen. De har verksamhet i Skåne, Stockholm och har en etablering på gång i Västra Götaland. Syftet, då som nu, är att ta hand om hundar i nöd. Ronny Sander är stallchef på Hundstallet Skåne och berättar att de främst tar hand om hundar som de får genom myndigheter.

– Det är hundar som av olika skäl har blivit omhändertagna. Det kan handla om att ägaren inte har kunnat ta hand om sin hund eller har blivit frihetsberövad. Vissa hundar är så kallade hittehundar och en liten andel är omplaceringar där privatpersoner hör av sig till oss, säger Ronny.

Hundstallet har idag verksamhet i Skåne och Stockholm med planer på att bygga ett till hundstall i Västra Götaland.

De hundar som tas emot bor på stallet medan föreningen letar efter ett nytt hem. Ett noggrant och gediget arbete.

– Det är viktigt för oss att nästa hem också blir hundens sista hem. Vi presenterar våra hundar på vår hemsida och berättar med text och bild om hunden och dess egenskaper, men även vilket typ av hem vi söker. Är man intresserad av en hund kan man skicka in en intresseanmälan och berätta om sin erfarenhet av hundar, vad man har för syn på hundskötsel och vilket typ av hem man kan erbjuda.

Alla nya ägare kollas upp i djurskyddsregistret och referenser krävs från någon annan än en familjemedlem.

– Här är det alltid hunden som är i centrum och hundens behov som styr. Vi har sällan enkla familjehundar här utan det är många gånger hundar med ett bagage och särskilda behov.

Alla hundar som hittar en ny familj genom Hundstallet är solskenshistorier, menar Ronny, men han lyfter en historia som berörde honom särskilt.

– Vi tog nyligen emot en hund som hade levt ensam utomhus på en hundgård i sju år. Han hade fått mat men hade däremot knappt fått någon mänsklig kontakt. Nu har han fått ett helt annat typ av hem där han verkligen ses som en familjemedlem. Han bor inne i huset och får uppmärksamhet, kärlek och lek. Det är lätt att bli rörd när man ser vilken oerhörd skillnad vårt jobb faktiskt gör.

Katthemmet Kattfoten i Halmstad har tagit hand om bortsprungna och hemlösa katter i Halland sedan 2004. Lotta Alexander driver organisationen tillsammans med sina kollegor Maj Bengtsson och Catarina Niklasson Schöön. Kattfoten är ansluten till Djurskyddet Sverige, som har 30 djurstall runtom i Sverige, och har sedan starten omplacerat omkring 5 500 katter.

Behovet av hjälp är stort och organisationen kämpar med att hitta såväl fler jourhem som privatpersoner som kan ställa upp som volontärer.

– Vi kan tyvärr inte ta emot alla katter utan måste prioritera. Kattungar tar vi till exempel hand om först eftersom de inte klarar sig ute så länge, säger Lotta Alexander.
Hon menar att en stor fördel med att adoptera en katt från Kattfoten är att föreningen har sett över och vaccinerat alla katter. Och om det skulle visa sig att en katt inte riktigt passar in i familjen tar de oftast tillbaka den – det går nästan alltid att hitta ett annat hem som är en bra matchning.

Även om det finns många katter i nöd finns det som tur är nästan lika många lyckliga slut att hitta i Kattfotens arkiv.

– Vi hade en katt som sprungit runt i närheten av Tylösand i flera månader. Ägarna var från Göteborg och hade varit där på semester, men när de skulle hem igen fick de inte tag i sin katt. Katten var chipmärkt men inte registrerad. Vi satte upp fällor och häromdagen var katten där. Ägarna blev överlyckliga!

Så kan du hjälpa till

Många organisationer som räddar och omplacerar hundar och katter är beroende av bidrag och gåvor. Genom att stötta ekonomiskt kan du hjälpa till med kostnader för veterinärvård, mat, lokaler och andra viktiga delar av verksamheten. Du kan även engagera dig genom volontärarbete. Det kan till exempel innebära att du går på promenader med hundar, umgås med djuren och städar i lokalerna. Ytterligare ett sätt att hjälpa är att ställa upp som jourhem, en plats där en hund eller katt kan mellanlanda och bo fram till dess att man har hittat ett permanent hem åt den.

Relaterade artiklar

Alla artiklar