Dags att registrera katten

Nu höjs katters status i samhället! En ny lag ska göra det enklare för kattägare att återfå sina bortsprungna katter. Det innebär att alla kattägare ska registrera sin katt hos Jordbruksverket från och med den 2 januari 2023. Så här gör du!

ID-märk katten

Första steget är att ID-märka din katt. Tidigare har det bara behövt göras om du ska resa med katten utomlands – men nu gäller detta alltså för alla katter. Det kan du göra genom chip eller tatuering i kattens öra. Om du är osäker på om din katt redan är ID-märkt kan du uppsöka en veterinär som använder chipläsare för att kolla om katten redan är märkt. Ibland kan märkningen behöva uppdateras, exempelvis om tatueringen eller chipet blivit oläsligt. För att märka omärkta katter vänder du dig till veterinären. 

Märkningen är nödvändig för att kunna genomföra själva registreringen i Jordbruksverkets register. Det är chipnummer och ägarens namn som behövs för att kunna föra in katten i det nya registret.

Registrera katten i Jordbruksverkets e-tjänst

Lagen om att alla katter i Sverige ska registreras hos Jordbruksverket börjar gälla den 2 januari 2023 och det är först då du kan registrera katten i Jordbruksverkets register. 

Vem ska registreras?

Enligt den nya lagen ska alla katter äldre än fyra månader registreras. Lagen gäller dock inte katter som är födda före 1 januari 2008. I övrigt ska alla katter märkas och registreras innan de blir fyra månader gamla. Det gäller även om de redan är registrerade i andra frivilliga kattregister.

Vad kostar det?

Att registrera katten i Jordbruksverkets e-tjänst kommer att kosta 40 kronor per katt. Då betalar du med swish eller kort. Vill du hellre använda fysisk blankett kostar det 100 kronor, och då finns möjligheten att betala med faktura. Blanketten laddar du ner från Jordbruksverkets hemsida.

Relaterade artiklar

Alla artiklar