Checklista inför hämtning av valpen

En valp är ett fantastiskt tillskott till familjen och någon som kommer att bli en vän för
livet. Gör hämtningen så smidig som möjligt med ZooMetros checklista!

1. Valpsäkra hemmet
Redan innan ankomsten är det bra att valpsäkra hemmet. Göm eller täck över sladdar, plocka undan prylar och mattor som du är rädd om och se till att det inte finns några lösa småsaker som valpen kan tugga i sig. Sätt upp grindar till rum som valpen inte får vara i.

2. Lugn överlämning
Ni får hämta valpen när den är minst åtta veckor gammal. Se till att boka överlämningen en dag då både du och uppfödaren har gott om tid så att valpen kan vänja sig vid sin nya familj. Du kan be om att få med något som doftar av tiken och valpens syskon, det kan lugna under den första natten. Åker ni bil hem? Tänk på att hundar enligt lag inte får transporteras lösa i bilen. Ett alternativ är en transportbur som spänns fast i bilen eller en sele som man fäster i säkerhetsbältet.

3. Viktiga papper
Se till att få med dig alla viktiga papper som du behöver från uppfödaren. Du ska vid hämtningen få med dig registreringsbevis (om det är en renrasig valp), köpeavtal, valpbesiktningsintyg, id-märkning (chip) och ett vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad och avmaskad. Tänk på att hunden ska registreras i Jordbruksverkets hundregister. Glöm inte att ordna med rätt försäkringar till din nya familjemedlem.

4. Praktiskt utrustning
Förbered dig för ditt nya liv som hundägare genom att ställa i ordning en sovplats till hunden och införskaffa praktiska prylar som vatten- och matskål, halsband och koppel, bajspåsar, några leksaker och något mjuk som valpen kan sova på. En skön hundbädd brukar många, såväl äldre som yngre, uppskatta mycket.

5. Ta det lugnt
Den första tiden med valpen är viktig för att ni ska lära känna varandra. Du lär ha massvis med släkt och vänner som gärna vill komma och hälsa på, men det är bra att låta valpen vänja sig vid sin nya flock, det vill säga du och den närmsta familjen, innan den lär känna fler. Bestäm i förväg om hunden får vara i sängen och soffan och andra regler. Var konsekventa så lär sig hunden ganska snabbt vad som är okej och inte.

Källor: Härliga hund, Svenska kennelklubben, Sveland djurförsäkringar

Relaterade artiklar

Alla artiklar