Den viktiga vätskebalansen
En hunds vattenbehov beror på många faktorer: -Kroppsvikt -Storlek -Ålder -Aktivitetsnivå -Utomhustemperatur
Det var när bordercollien Lucky gick bort som Kickan Nikolic på riktigt förstod värdet av bilder. “Där och då bestämde jag mig för att tiden jag hade kvar med mina fyrbenta vänner både skulle njutas av och förevigas så mycket som möjligt. Så jag började fotografera”, berättar Kickan.
Kickan Nikolic har haft hund hela livet och i över 20 år har hon arbetat som hundtränare. Sin första kamera köpte hon för fem år sedan.
– Det var en julklapp till mig själv. Sedan dess har jag fotograferat hundar, katter, hästar, ett gäng grävlingar och “Södertörnsvargen”, skrattar Kickan och fortsätter:
– Mest av allt fotar jag hundar, det är min stora passion.
När det kommer till fotograferingen är Kickan nästan helt självlärd.
– Jag har gått lite kurser online men ingen officiell utbildning. Istället har jag försökt lära av personer jag inspireras av.
Från början trodde Kickan att tekniken var avgörande för att få till en bra bild, men ganska snabbt märkte hon att det snarare handlade om användningen av vinklar, ljus och perspektiv i bilden.
– Många tror att det endast hänger på utrustningen, men så är det inte. Ska du fotografera i svåra ljusförhållanden eller ta action-bilder måste du såklart ha en kamera som fixar det. De allra flesta personer tar kort i dagsljus, och då fungerar det bra med en mobilkamera, säger Kickan.
Ljuset i bilden är enligt Kickan det viktigaste att ha koll på. Är det till exempel väldigt soligt ute kan det bli problem med stora kontraster mellan ljuset och skuggorna.
– Det bästa ljuset får du en molnig dag. Då är det lättare att hitta ett jämnt ljus och få till smickrande bilder. Ska du fotografera en solig dag är mitt tips att försöka få ljuset rakt på den du ska fota och inte från sidan eller bakifrån, förklarar Kickan.
“Får du med det som är bakom hunden skapar du mer djup i bilden.”
När det kommer till vinklar och perspektiv menar Kickan att många gör misstaget att inte göra det från djurets nivå.
– Ett jätteenkelt tips för att få bra bilder är att komma ner på djurets nivå. Många står och tar kort ovanifrån och då får man marken som bakgrund. Kom ner en bit istället – lägg dig ner om du måste. Jag blir alltid smutsig när jag fotograferar, säger Kickan och tillägger:
– Får du med det som är bakom hunden skapar du mer djup i bilden.
Använd olika ljud för att fånga hundens uppmärksamhet. Jama som en katt eller låt som en gnyende hund.
– Ljud funkar jättebra för att få hundens uppmärksamhet. Att använda rösten på olika sätt – kanske viska eller låta ivrig.
– Däremot tycker jag inte alltid att hunden behöver kolla in i kameran. Det kan bli jättefina bilder när djuret fokuserar på något annat, säger Kickan.
När vi fotograferar Kickan med hennes Welsh Corgi Pembroke Öyvin syns det tydligt hur mycket han gillar det. Den lilla svansen går i ett och han poserar vant bredvid matte.
– Se alltid till att göra det roligt och lönsamt för djuret att bli fotograferat. Det är nog det viktigaste av allt. Öyvin älskar att stå modell för han vet att det innebär godbitar och massor av lek och bus, avslutar Kickan.
I nästan alla kameror – både avancerade systemkameror och moderna mobil- kameror kan du göra en mängd olika inställningar manuellt. Här är några vanliga begrepp som ger dig full kontroll över exponeringen, och glöm inte att testa och ha roligt – det är så man lär sig bäst!
→ ISO-värde: Ju högre ISO- tal du väljer, desto mer ljus fångar kameran in. Är det mörkt så kan det vara aktuellt att välja ett lite högre ISO-tal (till exempel 400). En ljus sommardag räcker oftast ISO 100 gott och väl. Vid höga ISO-värden blir bilderna dock brusigare, så det gäller att lära sig hitta balansen mellan ISO och slutartid.
→ Slutartid: Korta slutar- tider (till exempel 1/1000 sekund) tillåter dig att frysa rörelser. Har du istället lång slutartid, (till exempel 1/8 sekund), så fångas rörelsens oskärpa.
→ Bländare: Bländaren kan liknas vid ögats pupill, ju större bländare desto ljusare bild eftersom mer ljus släpps in i kameran. Bländaren styr även skärpe- djupet – det vill säga hur mycket av motivet i djupled som ska vara skarpt eller suddigt.
Hittar du inte inställningarna i din mobilkamera? Det finns flera appar som ger dig tillgång till dem.