7 tips för att aktivera en ostimulerad innekatt

En innekatt lever i regel ett tryggare liv Àn en utekatt. Men lÄnga, lata dagar kan bli ostimulerande i lÀngden och risken Àr att katten till slut gÄr loss pÄ vardagsrumssoffan. ZooMetro delar med sig av sju tips pÄ hur du hjÀlper din katt att fÄ utlopp för sin energi.

1. Gömma nyckel — för katter
Nycklar Ă€r för all del ingen favoritleksak för gemene katt, men det funkar utmĂ€rkt att anpassa leken efter vad just din katt gillar bĂ€st. Göm godsaker och favoritleksaker runt om i hemmet och anvĂ€nd inte de stĂ€llen som din katt redan brukar vara pĂ„ – tĂ€nk utanför boxen! Spetsa gĂ€rna med kattmynta för att trigga luktsinnet och upptĂ€ckarlusten.

2. Gröna tassar
De flesta kattĂ€gare har pĂ„ ett eller annat sĂ€tt blivit varse katters förkĂ€rlek till krukvĂ€xter. Har inte bladen blivit naggade i kanten av vassa smĂ„ gaddar, sĂ„ har din fyrbenta vĂ€n haft boxningsmatch med Gerberan. Varför dĂ„ inte fixa en alldeles egen kattrabatt? KattgrĂ€s Ă€r nĂ„got som mĂ„nga katter gillar och som Ă€r kul att bĂ„de leka med och smaska pĂ„. Dessutom motverkar det hĂ„rbolls­problem och hjĂ€lper matsmĂ€ltningen. Odla sjĂ€lv eller köp fĂ€rdigt — lĂ€tt som en grĂ€splĂ€tt!

3. En plats i solen
Ett klassiskt klöstrÀd Àr bra för att vÀssa klorna men kan dessutom ha andra smarta funktioner, sÄ som en bra spaningsplats. Katter gillar att ha koll pÄ sin omgivning, kanske visar din katt viss förkÀrlek för ett visst fönster? Se dÄ till att fönsterspÀrrarna fungerar som de ska och bona om fönsterbrÀdan och gör det till kattens egen utkikspost. Bor du i lÀgenhet eller har du en inglasning? NÀta in balkongen eller inglasningen och lÄt katten ha tillgÄng till spÀnnande spaningsuppdrag och frisk luft hela dagen lÄng.

4. TĂ€nk nygammalt
Pipande plyschmöss, strukturbollar och garnnystan. MÄnga kattÀgare har kattleksaker som katten sedan lÀnge tappat intresset för, dÄ Àr det lÀge att rensa undan allt utom de som Àr de frÀmsta favoriterna just för stunden. Efter en mÄnad eller sÄ Àr det dags att plocka fram nÄgra av de avlagda leksakerna igen, och voilà: Oldies are goldies.

5. LĂ„t skogen flytta in
Ute i naturen finns det stĂ€ndigt roliga saker att lukta och titta pĂ„ och den Ă€r i konstant rörelse. JĂ€mförelsevis kan inomhusmiljön lĂ€tt upplevas som statisk. Testa att förĂ€ndra ert hem för att trigga din katts nyfikenhet. I en lĂ€genhet kan du Ă„terskapa kĂ€nslan av att klĂ€ttra i ett trĂ€d genom att skaffa en hög klösmöbel med flera olika avsatser. Föredrar katten att vĂ€ssa sina klor pĂ„ tapeter eller pĂ„ vardagsrumssoffan? Strö eller spraya kattmynta pĂ„ klösmöbeln för att locka katten till det nya ”trĂ€det”.

6. UmgÄs tillsammans
Oavsett vad din katt gillar att göra sÄ Àr du sjÀlv en av de absoluta favoriterna. Se dÀrför till att Àgna tid för din katt. Givetvis genom kel och gos, men försök att dessutom fÄ in stimulans i vardagen. LÄt laser­pekaren gÄ varm nÀr ni sitter i tv-soffan eller varför inte testa lite katt- agility? Locka med godis och lÀr din katt lite roliga tricks, det stÀrker er relation och din katts intellekt och nyfikenhet.

7. Skaffa en kattkompis
Har du svÄrt att sjÀlv aktivera din innekatt sÄ som du skulle vilja? DÄ kan det vara lÀge att övervÀga att skaffa en kompis till din katt sÄ att de kan hÄlla varandra sÀllskap och leka tillsammans.

Gör en enkel sÀkerhetskontroll

In- och utgÄngar. Se över lÄs, spÀrrar och balkongnÀt! Kolla att allt hÄller för de mest innovativa övningar.

Vatten. Katter gillar vatten i rörelse. LÀmna aldrig ett uppfyllt badkar utan översyn och se till att alla i familjen fÀller ner toalettlocket.

Gifter. Är rengöringsmedlen kattsĂ€kert förvarade? Hur Ă€r det med vĂ€xterna? TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att Ă€ven vissa plantor kan vara skadliga för magen Ă€ven om de inte Ă€r giftiga.

Relaterade artiklar

Alla artiklar