7 tips för att aktivera en ostimulerad innekatt

En innekatt lever i regel ett tryggare liv än en utekatt. Men långa, lata dagar kan bli ostimulerande i längden och risken är att katten till slut går loss på vardagsrumssoffan. ZooMetro delar med sig av sju tips på hur du hjälper din katt att få utlopp för sin energi.

1. Gömma nyckel — för katter
Nycklar är för all del ingen favoritleksak för gemene katt, men det funkar utmärkt att anpassa leken efter vad just din katt gillar bäst. Göm godsaker och favoritleksaker runt om i hemmet och använd inte de ställen som din katt redan brukar vara på – tänk utanför boxen! Spetsa gärna med kattmynta för att trigga luktsinnet och upptäckarlusten.

2. Gröna tassar
De flesta kattägare har på ett eller annat sätt blivit varse katters förkärlek till krukväxter. Har inte bladen blivit naggade i kanten av vassa små gaddar, så har din fyrbenta vän haft boxningsmatch med Gerberan. Varför då inte fixa en alldeles egen kattrabatt? Kattgräs är något som många katter gillar och som är kul att både leka med och smaska på. Dessutom motverkar det hårbolls­problem och hjälper matsmältningen. Odla själv eller köp färdigt — lätt som en gräsplätt!

3. En plats i solen
Ett klassiskt klösträd är bra för att vässa klorna men kan dessutom ha andra smarta funktioner, så som en bra spaningsplats. Katter gillar att ha koll på sin omgivning, kanske visar din katt viss förkärlek för ett visst fönster? Se då till att fönsterspärrarna fungerar som de ska och bona om fönsterbrädan och gör det till kattens egen utkikspost. Bor du i lägenhet eller har du en inglasning? Näta in balkongen eller inglasningen och låt katten ha tillgång till spännande spaningsuppdrag och frisk luft hela dagen lång.

4. Tänk nygammalt
Pipande plyschmöss, strukturbollar och garnnystan. Många kattägare har kattleksaker som katten sedan länge tappat intresset för, då är det läge att rensa undan allt utom de som är de främsta favoriterna just för stunden. Efter en månad eller så är det dags att plocka fram några av de avlagda leksakerna igen, och voilà: Oldies are goldies.

5. Låt skogen flytta in
Ute i naturen finns det ständigt roliga saker att lukta och titta på och den är i konstant rörelse. Jämförelsevis kan inomhusmiljön lätt upplevas som statisk. Testa att förändra ert hem för att trigga din katts nyfikenhet. I en lägenhet kan du återskapa känslan av att klättra i ett träd genom att skaffa en hög klösmöbel med flera olika avsatser. Föredrar katten att vässa sina klor på tapeter eller på vardagsrumssoffan? Strö eller spraya kattmynta på klösmöbeln för att locka katten till det nya ”trädet”.

6. Umgås tillsammans
Oavsett vad din katt gillar att göra så är du själv en av de absoluta favoriterna. Se därför till att ägna tid för din katt. Givetvis genom kel och gos, men försök att dessutom få in stimulans i vardagen. Låt laser­pekaren gå varm när ni sitter i tv-soffan eller varför inte testa lite katt- agility? Locka med godis och lär din katt lite roliga tricks, det stärker er relation och din katts intellekt och nyfikenhet.

7. Skaffa en kattkompis
Har du svårt att själv aktivera din innekatt så som du skulle vilja? Då kan det vara läge att överväga att skaffa en kompis till din katt så att de kan hålla varandra sällskap och leka tillsammans.

Gör en enkel säkerhetskontroll

In- och utgångar. Se över lås, spärrar och balkongnät! Kolla att allt håller för de mest innovativa övningar.

Vatten. Katter gillar vatten i rörelse. Lämna aldrig ett uppfyllt badkar utan översyn och se till att alla i familjen fäller ner toalettlocket.

Gifter. Är rengöringsmedlen kattsäkert förvarade? Hur är det med växterna? Tänk också på att även vissa plantor kan vara skadliga för magen även om de inte är giftiga.

Relaterade artiklar

Alla artiklar