6 råd för att hålla utekatten trygg

Att kunna komma och gå som man vill och utforska världen utanför bostaden är något som många katter uppskattar. Med några smarta knep ger du din fyrbenta vän de allra bästa förutsättningarna för att klara utomhuslivet bra.

1. Ta det långsamt

Du som precis har fått hem en katt bör vänta lite med att släppa ut den. Katten behöver lugn och ro och tid att anpassa sig till sitt nya hem. Vänj katten vid att vara utomhus steg för steg. Alla nya och starka intryck kan göra att den blir rädd och springer iväg. Var med katten utomhus och testa att använda ett kattkoppel. Gå runt i ert närområde i lugnt tempo, låt katten stanna och nosa på saker och ting. När det känns tryggt kan du ta av kopplet. Belöna katten med mat eller godis varje gång den kommer tillbaka till huset i början, på så sätt lär den sig snabbare vart den bor.

2. Vaccinera och kastrera

Det finns uppskattningsvis mer än 100 000 hemlösa katter i Sverige, och om du inte planerar att ha kattungar är det en god idé att kastrera den. Genom att kastrera din katt kan du bidra till att minska antalet hemlösa och utsatta katter som många gånger lever ett hårt liv. Dessutom blir kastrerade hankatter lugnare och mindre revirbenägna. Jämfört med innekatter utsätts utekatter i högre grad för smitta, därför är det bra att vaccinera den mot en del av de allvarligaste smittsamma sjukdomarna, så som kattsnuva och kattpest.

3. Avmaska regelbundet

Tycker din katt om att jaga möss och småfåglar? Ha som rutin att regelbundet avmaska din katt för att den ska slippa besvär.

4. ID-märk din katt

Om din katt skulle försvinna eller skadas gör en ID-märkning det lättare att spåra den. Den vanligaste ID-märkningen görs i form av en tatuering i örat. Det går även att mikrochipmärka katten genom att injicera ett chip under huden. Tänk på att registrera katten och dig själv i Svenska kennelklubbens ägarregister DjurID.

5. Var uppmärksam

Ta för vana att titta på och känna igenom din katt regelbundet för att lättare upptäcka sår och svullnader efter slagsmål och liknande. Det bor många katter i vissa områden, och kampen om reviren kan vara tuff. Känn igenom pälsen efter fästingar och använd gärna ett fästingmedel avsett för katter.

6. Skydda efter årstid

Under vintern kan katten få det kallt om tassarna. Skapa gärna en skyddad plats där den kan undkomma den mest bitska kylan medan den väntar på att bli insläppt. Det mörkare halvåret gör även trafiken till en större fara för våra katter. Skaffa ett halsband med reflexer åt katten så att den syns bättre i mörkret.

Källor: If, Agria.

Relaterade artiklar

Alla artiklar