5 tips när du ska välja hunddagis

Hur fungerar inskolning, vilka frågor ska jag ställa till personalen och hur fungerar det här med försäkringar? Gör övergången till höstens rutiner smidig genom att välja rätt hunddagis för dig och din fyrbenta vän.

Sommaren och semestern går mot sitt slut och höstens rutiner gör sig påminda. Många går tillbaka till jobb och skola, och möjligheten att tillbringa hela dagen med sin hund är tyvärr inte lika självklar längre. Många hundägare har upptäckt fördelarna med hunddagis där du, precis som på en vanlig förskola, lämnar av hunden på morgonen och hämtar upp den på eftermiddagen. För dig som ska välja hunddagis för första gången har vi några tips som kan vara bra att tänka på.

Vad är syftet?
Fundera över varför du vill lämna din hund på dagis. Är det för att den ska få sällskap och regelbunden tillsyn, eller vill du att den även ska få extra stimulans under dagarna? Hundar får mycket stimulans bara av att vistas med andra hundar, och en hund som får extra mycket lek och aktiveringsövningar kan vara rejält trött när den kommer hem. Andra hundar är nöjda med några lugna promenader och ett behagligt tempo. Vad passar bäst för din hund och ditt liv?

Hur ser rutinerna ut?
Ställ frågor till hunddagiset om hur deras rutiner ser ut. Hur mycket får hundarna promenera varje dag? Hur många hundar är det på dagiset? Blandas stora och små hundar? Tar de emot löptikar, och är hanhundar alltid kastrerade? Det underlättar om det är smidigt för dig att ta dig till och från hunddagiset och det är viktig att du känner dig trygg i att lämna din hund i personalens händer.

Praktiskt
Kolla upp praktiska saker som att hunddagiset har rätt försäkringar och tillstånd att driva verksamheten. Försäkringar kan framförallt vara bra att ha koll på om din hund skulle bli skadad på hunddagiset, till exempel i ett bråk med en annan hund. Vem betalar då ett eventuellt veterinärbesök? Jordbruksverkets regelverk kräver att personal på hunddagis ska ha rätt kompetens genom utbildning eller erfarenhet. Fråga gärna vilken utbildning och erfarenhet som personalen på hunddagiset har.

Var ute i god tid
En del hunddagis har väntetider och vill att du skriver upp dig på en intresselista upp till flera månader innan hundens första dag på dagiset. Det här ser självklart olika ut på olika platser, men ett generellt tips är att vara ute i god tid för att i lugn och ro kunna välja det hunddagis som passar dig och din hund bäst.

Inskolning
Precis som med små barn behöver hunden lite tid på sig att kunna vänja sig vid dagiset och sina nya rutiner. Inskolningen ser olika ut från dagis till dagis, men generellt brukar man börja med att vara på dagiset några timmar de första dagarna för att sedan trappa upp. Inskolningen brukar ta 1–2 veckor beroende på hur hunden finner sig i sin nya miljö. En del hundar kan gnälla och bli nervösa inför lämningen. För att förebygga separationsproblem kan det vara en god idé att, innan hunden börjar på dagis, träna den på att vara ensam. Det kan ta ett tag innan hunden har vant sig vid dagiset, men om den efter flera veckor fortfarande är ängslig eller skäller mer, verkar spänd eller är uppe i varv så är just det här hunddagiset kanske inte helt rätt för er. Var uppmärksam på negativa förändringar i hundens beteende och diskutera alternativa lösningar med personalen.

Lycka till med ditt val av dagis och inskolning av din hund!

Källor: Karisma utbildning, Härliga hund, SKK

Relaterade artiklar

Alla artiklar