Giftiga svampar
Det är riktigt mysigt att kombinera höstpromenader med svampplockning, men alla svampar är inte ätbara. Många av de sorter som är giftiga för oss människor är också giftiga för hundar, och valpar är extra känsliga. Var försiktig i skogen och håll koll så att din hund inte smaskar i sig något som kommer att göra den sjuk. Om du misstänker att din hund har fått i sig giftig svamp bör ni uppsöka en veterinär omedelbart.
Några av de farligaste svamparna är:
- Vit flugsvamp
- Röd flugsvamp
- Lömsk flugsvamp
- Orange giftspindling
- Panterflugsvamp
- Toppig giftspindling
På svampguiden.com (http://svampguiden.com/giftsvampar/lista/) kan du se bilder på svamparna så du vet vilka svampar som du bör hålla lite extra koll på.
Ekollon
Ekollon ser smaskiga ut och är lätta för din hund att tugga i sig, men de innehåller stora mängder tannin och är farliga för hunden. Ämnet är frätande och kan orsaka inflammationer i mag- och tarmkanalens väggar och skada lever och njurar. Symptom på ekollonförgiftning är kräkningar, förstoppning, diarré och trötthet.
Den giftiga hästkastanjen kan ge liknande symtom. Däremot så är den äkta italienska kastanjen helt giftfri och används för sin höga smaklighet i hundfoder.
Se till att ha hunden kopplad i närheten av ekar och hästkastanjeträd och var uppmärksam på vad den mumsar på.
Råttgift
När den varma sommaren lider mot sitt slut letar sig möss och råttor gärna in i våra hem. t lägga ut råttgift är inte lika vanligt som förr eftersom användningen har reglerats kraftigt på senare år, men giftet luktar och smakar gott för hundar och kan göra den allvarligt sjuk.
Symptom på att din hund har fått i sig råttgift är slöhet och trötthet, blod i avföringen, häftig andning och bleka slemhinnor. Åk direkt till en veterinär om du misstänker att din hund har fått i sig råttgift.
Jaktsäsong och skogspromenader
Höst = jaktsäsong! Även under den här perioden får du gå var du vill i skogen, men det kan vara bra att ha koll på var och när man jagar. Jaktsäsongen i Sverige pågår i huvudsak augusti till februari, men start och längd för en viltart kan variera beroende på var i landet du bor.
Var extra vaksam när du och din hund går skogspromenader under jaktsäsongen. Ha gärna på dig kläder som gör att du syns och som skiljer sig från omgivningen, till exempel kläder i rött och orange eller en reflexväst. Se till din hund inte springer iväg alltför långt bort eller håll den kopplad. Står det en jaktskylt precis vid erat favoritstråk? Välj en annan slinga den här gången. Skogen är stor och alla får plats, men kom ihåg att visa respekt och ta hänsyn till häckande fåglar och nyfödda djur. Mellan perioden 1 mars till 20 augusti ska alla hundar hållas kopplade.
Trafiken och samhället
Sommarens ljusa och långa kvällar är förbi och vi går mot mörkare tider. Var uppmärksamma när ni rör er i trafiken och se till att både du och din hund syns ordentligt. Reflexer eller blinkande hundprodukter gör att du och din vän syns bra även när det börjat skymma.
Var också lite vaksam när ni rör er på populära promenadstråk. Ha hunden kopplad och håll koll på vad din hund nosar och nafsar på. Det är inte så vanligt, men det finns tyvärr personer som vill sabotera för hundägare och deras älsklingar.
Källor: Agria, Djurvårdguiden, Svenska Jägareförbundet, NA