Chokladaskar, blommor, paketsnören och levande ljus. Många av julens härligheter kan vara farliga för både hundar och katter. Här är exempel på tio saker du bör undvika eller vara försiktig med – för att skapa julefrid för både dig och ditt djur.
Observera att listan är ett urval. Kontakta en veterinär omedelbart om du misstänker att ditt djur inte mår bra.
1. Russin
Russin är gott i glöggen och vindruvor perfekt att tugga på framför Kalle Ankas jul, men faktum är att de (och korinter) kan orsaka allvarliga symtom för både hund och katt – bland annat akut njursvikt med symtom som kräkningar, buksmärta och att djuret kissar dåligt eller inget alls. Håll snacksen under uppsyn!
2. Julblommor
Julblommor bör du överlag vara försiktig med, exempelvis kan både amaryllis och mistel orsaka både kräkningar och diarré hos djur. Liljor är extra farliga för katter, de kan bli förgiftade om de tuggar i sig av den och få magbesvär och ibland till och med njurskador. Tänk till innan du dekorerar hemmet med blomster.
3. Choklad
Den kanske mest välkända faran för hundar. Kakao innehåller teobrominer, som kan vara skadligt för hunden om den får i sig för mycket. Mer än 20 mg/teobromin/kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning, enligt Giftcentralen. Ju mer kakao, desto farligare. Vit choklad är bättre, det innehåller ingen eller väldigt lite teobromin.
4. Fet mat
Janssons frestelse, sillen, laxen och skinkan som står uppdukad på julbordet bör du hålla extra koll på. Här får inget djur nafsa till sig en för stor bit! All typ av fet mat kan nämligen ge en orolig mage med diarré. Dessutom är salt mat inte bra, en allt för hög dos kan vara väldigt skadlig för både hund och katt.
5. Lök
Har du lök till sillen eller köttbullarna? Ge inte hunden en smakbit av vare sig lök eller vitlök, oavsett om den är rå eller tillagad. Lök innehåller allicin och kan orsaka blodbrist hos din hund eller katt. Vid lökförgiftning är symtomen ofta i form av kräkningar och diarré, bleka slemhinnor eller andningsbesvär.
6. Bulldegen
Håll koll på det du jäser under bakduken. Deg i en hund eller katts mage jäser och bildar alkohol. I värsta fall kan djuret drabbas av alkoholförgiftning med magknip och lätt berusning. Färdiga bakverk är en bra idé för dig som vill bli kvitt en del av oron.
7. Julpyntet
Välj julgranskulor av plast i stället för glas. Eftersom glaskulor lätt kan gå sönder finns det risk att både du och ditt djur skär sig på spillrorna. Undvik även julgransprydnader av garn som kan fastna i tarmarna. Häng upp prydnader som du är minst rädd om, och som är mest ofarliga, längst ner i granen.
8. Glykol
Ska du åka på bilsemster över jul? Var superförsiktig om du fyller på med glykol i bilen. Glykol smakar sött. Spiller du lite glykol och hunden eller katten får i sig detta kan de vara livsfarligt, även i små mängder. Glykol finns även i spolarvätska och i läckande element.
9. Paketsnören
… och andra girlanger kan vara farliga för hund och katt, precis som garntrådar. Vill du lägga paketen under granen? Gör det precis innan julklappsutdelningen, när det är människor i rummet som håller koll. Var även snabb med att plocka undan skräpet. Eller undvik snören, det är ju bättre ur miljösynpunkt också!
10. Levande ljus
Visst skapar de en mysig julstämning, men ha dem alltid under uppsikt. En nyfiken katt eller hund kan bli intresserade av det fladdrande ljuset och vara där med tassar och morrhår, och det kan bli livsfarligt. Att investera i en ljusslinga eller två kan vara ett bra alternativ om du vill undvika levande ljus.
…
Källor: Agria, Giftinformationscentralen, Norra djurakuten, Djurskyddet, Aros veterinärcentrum