Visst använder du hundens synliga eller osynliga koppel från 1 mars?

Mellan den 1 mars och 20 augusti ska du enligt lag hålla din hund under extra noga uppsyn. Anledningen är att många vilda djur får sina ungar under perioden och behöver skyddas.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter är det från den 1 mars till och med den 20 augusti extra viktigt att hålla koll på sina djur i naturen. Många vilda djur får sina ungar under våren och sommaren och självklart ska vi låta dem vara ifred under den perioden. Det betyder däremot inte att hunden per definition måste vara kopplad – men du som hundägare ska i så fall ha kontroll över hunden som motsvarar att faktiskt ha den i koppel. Under den övriga tiden av året ska du som hundägare hålla din hund under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt (om hunden inte används vid jakt).

På vissa platser råder strikt koppeltvång året om – till exempel i naturreservat och inte sällan i offentliga parker. På kyrkogårdar, lekplatser och badplatser är det ofta hundförbud, men det varierar och det finns självklart sådana där alla besökare är välkomna, såväl två- som fyrfotade.

Reglerna kan variera från kommun till kommun. Enklast och säkrast är därför att höra sig för med sitt lokala Miljö- och hälsoskyddskontor, eller att söka efter information på kommunens webbplats. Känner du dig osäker på din hund är det alltid bäst använda koppel.

Källa: Svenska kennelklubben

Relaterade artiklar

Alla artiklar