Viktigt med daglig tandborstning

Daglig tandborstning Àr det enklaste sÀttet att förebygga tandlossning, den vanligaste sjukdomen som drabbar hundar. Men en ny studie visar att alldeles för fÄ hundÀgare har fÄtt in den dagliga rutinen.

En ny enkÀtstudie utförd av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att endast fyra procent av svenska hundÀgare borstar sin hunds tÀnder varje dag. Samtidigt svarade 6 av 10 hundÀgare att de tycker att det Àr viktigt att borsta hundens tÀnder. EnkÀten skickades ut till över 200 000hundÀgare och 5 000 veterinÀrer och djurskötare med syftet att undersöka attityder, Äsikter och rutiner kring hemtandvÄrd pÄ hund.

Den vanligaste sjukdomen som drabbar hundar Àr tandlossning. Man uppskattar att 80 procent av alla hundar över tre Är drabbas av sjukdomen, som mÄnga gÄnger gÄr att förebygga med just daglig tandborstning.

Det allra bÀsta sÀttet att komma igÄng med tandborstning Àr att börja tidigt. GÀrna nÀr hunden Àr mellan fyra och sex mÄnader, sÄ att den fÄr tid att vÀnja sig. Ha tÄlamod och trÀna en stund varje dag. Det finns speciella hundtandborstar som gör det lÀttare att komma Ät alla tÀnder i munnen. Genom att anvÀnda en smakrik hundtandkrÀm kan man fÄ den mest ointresserade patient att se fram mot att fÄ tÀnderna borstade varje dag.

KĂ€llor: SLU, Evidensia

Relaterade artiklar

Alla artiklar