Viktigt med daglig tandborstning

Daglig tandborstning är det enklaste sättet att förebygga tandlossning, den vanligaste sjukdomen som drabbar hundar. Men en ny studie visar att alldeles för få hundägare har fått in den dagliga rutinen.

En ny enkätstudie utförd av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att endast fyra procent av svenska hundägare borstar sin hunds tänder varje dag. Samtidigt svarade 6 av 10 hundägare att de tycker att det är viktigt att borsta hundens tänder. Enkäten skickades ut till över 200 000hundägare och 5 000 veterinärer och djurskötare med syftet att undersöka attityder, åsikter och rutiner kring hemtandvård på hund.

Den vanligaste sjukdomen som drabbar hundar är tandlossning. Man uppskattar att 80 procent av alla hundar över tre år drabbas av sjukdomen, som många gånger går att förebygga med just daglig tandborstning.

Det allra bästa sättet att komma igång med tandborstning är att börja tidigt. Gärna när hunden är mellan fyra och sex månader, så att den får tid att vänja sig. Ha tålamod och träna en stund varje dag. Det finns speciella hundtandborstar som gör det lättare att komma åt alla tänder i munnen. Genom att använda en smakrik hundtandkräm kan man få den mest ointresserade patient att se fram mot att få tänderna borstade varje dag.

Källor: SLU, Evidensia

Relaterade artiklar

Alla artiklar