Valpboom i pandemi – så blev hundåret 2020

Hemmajobb och en chans att göra en dröm till verklighet gjorde att allt fler svenskar blev hundägare under förra året. ZooMetro har tittat närmare på valpboomen 2020 och vilka raser och hundnamn som varit och är mest populära bland svenska hundägare.

2020 blev året då våra liv kom att se helt annorlunda ut. Hemmaarbete, att hålla avstånd till våra medmänniskor och att undvika platser som butiker, museum och biografer blev en del av vår vardag. Även våra familjekonstellationer förändrades och Sverige såg en valpboom där allt fler skaffade hund. Antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register uppgick till 57 076 stycken – en ökning med nästan elva procent från i fjol och den största ökningen under hela 2000-talet. 2020 kan dock inte mäta sig med rekordåret 1971 då antalet nyregistrerade hundar ökade med hela 18 procent.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, tror att hemmaarbetet är en av orsakerna till 2020 års ökning:

­– De kanske sedan tidigare har haft en önskan om att ha hund och sett en chans att skaffa det nu när man är hemma. Även mediernas bevakning av ökningen har säkerligen resulterat i att fler finner det motiverat att skaffa hund, säger han.

Svenskar Kennelklubben välkomnar fler hundägare men trycker på vikten av att välja ras och uppfödare med omsorg.

– Varje ras är unik och ämnad för ett speciellt ändamål, det är viktigt att man som hundägare kan svara upp på det som den nya valpen förväntar sig. Andra risker är att man kan luras att köpa en smuggelhund eller valp från en icke ansvarstagande säljare. Svenska Kennelklubbens uppfödare är underställda konsumentköplagen. Skulle man köpa fel hund eller fel ras är det viktigt att kontakta sin uppfödare om hjälp så att inte valpen säljs vidare till fel köpare och sedan får fortsätta vandra.

Bland de mest populära raserna har det skett små förändringar. Labrador retriever är fortfarande den mest populära rasen i Sverige medan tysk schäferhund har klättrat till en andraplats. Engelsk springer spaniel har ökat mest i antal nyregistreringar, drygt 45 procent. Det räcker inte för en plats på topp Även border collie har ökat mycket med 39 procent. Under 2020 har det dessutom introducerats en för Sverige ny ras – kishu. Kishu är en spets med ursprung i Japan och har traditionellt använts till jakt på vildsvin och hjort.

Topplistan för svenska hundnamn ser i mångt och mycket oförändrad ut och Molly, som varit det vanligaste hundnamnet sedan 2006, sitter fortfarande tryggt på förstaplats. Bland hundar som registrerats under året har dock Luna var mest populärt.

Källa: Jordbruksverket

10 populäraste hundraserna 2020 sett till nyregistreringar (placering 2019):

 1. Labrador retriever (1)
 2. Tysk schäferhund (3)
 3. Golden retriever (2)
 4. Jämthund (4)
 5. Cocker spaniel (6)
 6. Shetland sheepdog (8)
 7. Border collie (ny)
 8. Staffordshire bullterrier (5)
 9. Dansk-svensk gårdshund (ny)
 10. Flatcoated retriever (10)

10 populäraste hundnamnen 2020, alla registrerade hundar (placering 2019):

 1. Molly (1)
 2. Bella (2)
 3. Charlie (3)
 4. Doris (5)
 5. Ludde (4)
 6. Sigge (6)
 7. Sally (9)
 8. Wilma (7)
 9. Bamse (8)
 10. Elsa (ny)

Relaterade artiklar

Alla artiklar