Vad vet du om hundarna från vita duken?

Trofasta Lassie och trygga Båtsman. Vissa hundar har tagit en självklar plats i filmhistorien – här är några härliga jyckar vi minns extra väl från rutan och duken. Hur mycket kommer du ihåg om dessa fyrbenta filmvänner?

Lassie

Lassie är nog filmhistoriens mest kända hund. Den första filmen om den kloka collien kom 1943, nominerades till en Oscar och gjorde hundrasen väldigt poppis i USA. På film var Lassie en tik men den spelades först av hanhunden Pal. Han spelade huvudrollen i åtta år innan han gick i pension på 50-talet och lät andra hundar i släkten ta över jobbet. Lassie är en av få fiktiva karaktärer som fått en stjärna på Hollywood Walk of Fame!

Båtsman i ”Vi på Saltskråkan”

Det har gått över 50 år sedan ”Vi på Saltkråkan” hade premiär på svensk tv. Astrid Lindgrens skärgårdsserie är en klassiker och det är svårt att komma på en mer folkkär skådishund än Tjorvens lurvige vän. Båtsman, som var en sankt bernhardshund, hette egentligen Caesar och enligt ryktet ska han ha snarkat så mycket att filmteamet hade svårt att sova om nätterna. Efter att Caesar blev rikskändis ville den forna ägaren ha tillbaka hunden och det blev en vårdnadstvist i tingsrätten.

 

“Enligt ryktet ska han ha snarkat så mycket att filmteamet hade svårt att sova om nätterna”

Beethoven

I 90-tals-komedin och hundfilmen ”Beethoven” hamnar den förrymda sankt bernadsvalpen hos familjen Newton och medan hunden växer får vi följa hans bus i huset. I de första två filmerna spelades Beethoven av en hund som hette Chris, men han dog strax efter inspelningen av den andra filmen.

Turbo i ”Snoken”’

”Snoken” är 90-talsserien om privatdetektiven Anders Grip. Från sin husbåt Titanic på Djurgården drev han detektivbyrån med samma namn. Här bodde han med hunden Turbo och kanske är det framför allt den där bordercollien som man minns från serien? Turbo som egentligen hette Tubbe syntes sedan även i familjeprogrammet ”Stora famnen”.

Shadow i ”Den otroliga vandringen”

”Den otroliga vandringen” handlar om de tre husdjuren Shadow, Sassy och Chance som beger sig ut på ett äventyr i vildmarken efter att de trott att de blivit övergivna av sin familj. Shadow (som i verkligheten hette Ben) var den gamle och vise golden retrivern och man måste vara en riktigt kallhamrad person för att inte fälla en tår när han i slutscenen är den sista att komma linkandes över kullen för att återse familjen.

 

 

Relaterade artiklar

Alla artiklar