Utvecklande och lärorikt med kaninliv

Sedan jag var liten har kaniner varit en stor del av min vardag. Det sägs att barn som får växa upp med djur skapar en grund för empati och social utveckling och jag är helt övertygad om att det stämmer. Att jag tidigt fick ta hand om mina kaniner lärde mig mycket om att ta ansvar.

Som mest hade jag 14 kaniner samtidigt när jag växte upp, det var så många att jag startade en egen kaninklubb. Jag och mina vänner ritade kaniner, pratade kaniner, hoppade med våra kaniner och lät dem träffas med lite varierande resultat.

Även om livet med kanin är väldigt utvecklande och lärorikt så kommer det också med ett stort ansvar. Som vuxen gäller det att ta reda på mycket information innan man skaffar ett husdjur. Kaniner lever i snitt mellan 7 och 10 år och de kräver stimulans för att må bra. De är också väldigt sociala djur och du bör helst hålla kaniner i par eller i grupp. Så vet du med dig att du inte kan ge din kanin flera timmars mental stimulans dagligen, bör du skaffa en artfrände som sällskap. Visserligen blir steget till att skaffa kanin ännu större, men har du två kaniner är du mer säker på att de alltid har trygghet och socialt utbyte av varandra. Jag rekommenderar att man kastrerar och steriliserar sina kaniner, de blir då stabilare i temperamentet och dessutom förebygger det vissa sjukdomar.

Har du väl fattat beslutet om att välkomna kaniner i hemmet så rekommenderar jag att säkerställa att det finns tillräckligt med plats. En bur är bra att ha på natten men personligen tycker jag att kaniner gärna kan få ha tillgång till ett helt rum, eller i alla fall delar av det. Du kan enkelt dela av med hjälp av särskilda djurgaller. Att ha kaninen utomhus i större rymningssäkra hagar är också bra, kaniner är ju faktiskt mer anpassade för utomhusklimat. I det vilda lever kaniner i hålor och gångar, därför är det bra att inreda kaninernas utrymme så att det finns minst ett hus med två ingångar. Dessutom gillar de utkiksplatser. Det kan vara taket på huset eller en vanlig vägghylla. 

Kaniner är smarta djur som behöver aktivera sin hjärna. Det kan du enkelt göra med hjälp av att gömma mat, till exempel genom att använda olika aktiveringsleksaker och spel. Överraska gärna med att servera pellets på helt nya ställen eller utan skål. Använd fantasin till olika lekar varje dag så att kaninen får variation. Med en basdiet bestående av hö, som ju oftast finns att köpa lokalt, är kaniner ett riktigt klimatsmart djur. Dessutom äter gärna de äter upp våra grönsaksrester.

Det är mycket att ha koll på när du skaffar en kanin – men jag går i god för att detta fantastiska husdjur ger väldigt mycket tillbaka. Var förberedd och påläst så blir det hur bra som helst. 

Ha en riktigt härlig vinter!

Helga Haak

Relaterade artiklar

Alla artiklar