Utvecklande och lÀrorikt med kaninliv

Sedan jag var liten har kaniner varit en stor del av min vardag. Det sÀgs att barn som fÄr vÀxa upp med djur skapar en grund för empati och social utveckling och jag Àr helt övertygad om att det stÀmmer. Att jag tidigt fick ta hand om mina kaniner lÀrde mig mycket om att ta ansvar.

Som mest hade jag 14 kaniner samtidigt nÀr jag vÀxte upp, det var sÄ mÄnga att jag startade en egen kaninklubb. Jag och mina vÀnner ritade kaniner, pratade kaniner, hoppade med vÄra kaniner och lÀt dem trÀffas med lite varierande resultat.

Även om livet med kanin Ă€r vĂ€ldigt utvecklande och lĂ€rorikt sĂ„ kommer det ocksĂ„ med ett stort ansvar. Som vuxen gĂ€ller det att ta reda pĂ„ mycket information innan man skaffar ett husdjur. Kaniner lever i snitt mellan 7 och 10 Ă„r och de krĂ€ver stimulans för att mĂ„ bra. De Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt sociala djur och du bör helst hĂ„lla kaniner i par eller i grupp. SĂ„ vet du med dig att du inte kan ge din kanin flera timmars mental stimulans dagligen, bör du skaffa en artfrĂ€nde som sĂ€llskap. Visserligen blir steget till att skaffa kanin Ă€nnu större, men har du tvĂ„ kaniner Ă€r du mer sĂ€ker pĂ„ att de alltid har trygghet och socialt utbyte av varandra. Jag rekommenderar att man kastrerar och steriliserar sina kaniner, de blir dĂ„ stabilare i temperamentet och dessutom förebygger det vissa sjukdomar.

Har du vÀl fattat beslutet om att vÀlkomna kaniner i hemmet sÄ rekommenderar jag att sÀkerstÀlla att det finns tillrÀckligt med plats. En bur Àr bra att ha pÄ natten men personligen tycker jag att kaniner gÀrna kan fÄ ha tillgÄng till ett helt rum, eller i alla fall delar av det. Du kan enkelt dela av med hjÀlp av sÀrskilda djurgaller. Att ha kaninen utomhus i större rymningssÀkra hagar Àr ocksÄ bra, kaniner Àr ju faktiskt mer anpassade för utomhusklimat. I det vilda lever kaniner i hÄlor och gÄngar, dÀrför Àr det bra att inreda kaninernas utrymme sÄ att det finns minst ett hus med tvÄ ingÄngar. Dessutom gillar de utkiksplatser. Det kan vara taket pÄ huset eller en vanlig vÀgghylla. 

Kaniner Ă€r smarta djur som behöver aktivera sin hjĂ€rna. Det kan du enkelt göra med hjĂ€lp av att gömma mat, till exempel genom att anvĂ€nda olika aktiveringsleksaker och spel. Överraska gĂ€rna med att servera pellets pĂ„ helt nya stĂ€llen eller utan skĂ„l. AnvĂ€nd fantasin till olika lekar varje dag sĂ„ att kaninen fĂ„r variation. Med en basdiet bestĂ„ende av hö, som ju oftast finns att köpa lokalt, Ă€r kaniner ett riktigt klimatsmart djur. Dessutom Ă€ter gĂ€rna de Ă€ter upp vĂ„ra grönsaksrester.

Det Ă€r mycket att ha koll pĂ„ nĂ€r du skaffar en kanin – men jag gĂ„r i god för att detta fantastiska husdjur ger vĂ€ldigt mycket tillbaka. Var förberedd och pĂ„lĂ€st sĂ„ blir det hur bra som helst. 

Ha en riktigt hÀrlig vinter!

Helga Haak

Relaterade artiklar

Alla artiklar