Hundar har få svettkörtlar i förhållande till sin kroppsstorlek. För att kunna reglera sin kroppstemperatur använder den sig därför av olika tekniker. Den viktigaste är det så kallades hässjandet, det vill säga när hunden flämtar, vilket fungerar som en förångande kylning. Det är inte alldeles lätt att förstå, men genom att flämtande andas in via nosen och ut genom munnen så förångas värmen och hundens kroppstemperatur kyls ned. I kyliga temperaturer andas en hund 10-40 gånger per minut, men i varma miljöer kan den andas upp till 200 gånger per minut.
Anledningen till att hässjandet/flämtandet fungerar mycket bättre för hundar än för oss människor beror på att insidan av en hunds nos är mycket vidare än vår näsa. I relation till kroppsstorlek är den dessutom betydligt vidare än vår näsas, vilket betyder att en hund kan ”svettas” betydligt effektivare än en människa på detta sätt. För att det ska fungera förutsätter det dock att hunden har tillgång till frisk luft.
Letar svala platser
I tillägg till hässjandet lägger sig gärna hundar så att deras mindre pälsklädda partier, vanligtvis magen, kan vila mot svala underlag. Hundar kan också till viss del svettas genom tassarna, men det är inte alls lika effektivt som hässjandet. Du kan också hjälpa din hund genom att skapa en effekt av förångande kylning genom att vira in hunden i våta handdukar om det är riktigt varmt ute och hunden flämtar väldigt mycket. Om du tycker att din hund beter sig onormalt kan det vara ett tecken på hypertermi (värmeslag) vilket är ett livshotande tillstånd. Här kan du läsa mer om du agerar.
Glöm inte friskt vatten
Något som är extremt viktigt att komma ihåg är säkerställa att din hund kan tillgodose sitt behov av vatten. En riktlinje är att hunden behöver 50 ml vatten/kg kroppsvikt/dag. Behovet påverkas dock av flera olika faktorer, bland annat utomhustemperatur, aktivitetsnivå, hundens allmäntillstånd och vad din hund äter för sorts foder.
För att undvika att din hund får värmeslag finns några fiffiga produkter som hjälper din hund att hålla nere sin kroppstemperatur.
- Hundpool. De flesta hundar älskar att bada eller att leka med och i vatten. En hundpool kan vara ett härligt svalkande alternativ ute i trädgården. Använd gärna en hundpool med förstärkt botten för att tåla lekande hundklor.
- Kyldyna. Dynan fylls med en speciell gelé som aktiveras när hunden lägger sig på dynan. Behöver inte frysas och kan användas gång på gång utan vatten, kyla eller ström. Om kyldynan används i ett begränsat utrymme är det viktigt att man väljer en mindre storlek på dynan. Detta för att hunden ska kunna välja att lägga sig vid sidan av dynan så att det inte blir för kallt.
- Kylande leksaker. En favorit bland kylande leksaker är gummiben som innehåller en svamp som kan blötläggas och kylas/frysas.
- Hundglass. Det går utmärkt att göra egen! Blanda 1-2 msk TRIXIE leverpaté, 2 msk färskost och lite olja. Kyl i minst två timmar. Det blir garanterat en ny favorit hos din hund!
- Kylskålar. För att förhindra att dricksvattnet blir varmt kan du använda speciella kylskålar med inbyggd kylklamp som håller vattnet fräscht i flera timmar. De är också mycket praktiska om din hund inte äter upp all mat på en gång eftersom maten då bevaras fräsch och attraktiv.
Kom ihåg, din hund gör nästan alltid det du kräver av den. Så, håll dig lika cool som din hund, och tänk på att anpassa både val och mängd av utomhusaktiviteterna klokt!