Träna hunden att bli en brandvarnare

Våra fyrbenta vänner upplever världen i dofter. Det gör att de kan tränas till duktiga livräddare som varnar oss när det börjar lukta rök, säger hundpsykologen Charlotte Swanstein.

Att ha en brandvarnare därhemma är en självklarhet. Men hundar kan också vara bra på att larma för rök och brand.

De flesta har nog hört talas om husdjur som kommit till undsättning på olika sätt. Förra året kunde man exempelvis läsa om hunden Happy som varnade sin familj när elden tog fart på altanen till deras hus i Västsverige.

– Allt som existerar är dofter för hunden, och med träning kan du lära den att uppfatta röklukten och varna för faran genom att skälla, berättar Charlotte Swanstein.

Charlotte har arbetat som hundpsykolog sedan 90-talet och en del av hennes kursverksamheter består av att träna hundar till att reagera, varna och leda dig till röklukten.

– Det här är inget nytt. Hundpsykologen Anders Hallgren började med kurser i detta för länge sedan och han har också skrivit en bok om det som heter ”Livräddaren på fyra ben”.

Kan alla hundar bli bra på det här?

– Trubbnosar som exempelvis mopsar är inte lika snabba, men de allra flesta raser kan bli bra på det. Är det en hund som är väldigt alert och van med olika träningsövningar är det förstås ännu lättare säger Charlotte.

Vad kan hundar lära sig att hjälpa oss med tack vare sitt luktsinne?

– Det finns många exempel! De kan söka kantareller i skogen och narkotika inom tullen, men det finns även diabeteshundar som har lärt sig att markera lågt och högt blodsocker. Jag tycker att man borde dra nytta av hunden i många fler sammanhang. Det är en win-win, för hundar har ett behov av att samarbeta och älskar att få vara delaktiga.

Så gör du övningen:

  1. Det handlar om att visa hunden att om det luktar rök – då leker vi.
  2. Träna när det är vindstilla så att hunden inte riskerar att få rök rakt i ansiktet.
  3. Tänd eld på ett föremål och placera det under en upp och nervänd lerkruka.
  4. Genom belöning kan du förstärka beteendet du vill uppmuntra.
  5. När hunden skäller, krafsar och markerar rök ska du därför uppmuntra, belöna och fortsätta med att träna på den busroliga lek ni lärt in.

Relaterade artiklar

Alla artiklar