TrÀna hunden att bli en brandvarnare

VÄra fyrbenta vÀnner upplever vÀrlden i dofter. Det gör att de kan trÀnas till duktiga livrÀddare som varnar oss nÀr det börjar lukta rök, sÀger hundpsykologen Charlotte Swanstein.

Att ha en brandvarnare dÀrhemma Àr en sjÀlvklarhet. Men hundar kan ocksÄ vara bra pÄ att larma för rök och brand.

De flesta har nog hört talas om husdjur som kommit till undsÀttning pÄ olika sÀtt. Förra Äret kunde man exempelvis lÀsa om hunden Happy som varnade sin familj nÀr elden tog fart pÄ altanen till deras hus i VÀstsverige.

– Allt som existerar Ă€r dofter för hunden, och med trĂ€ning kan du lĂ€ra den att uppfatta röklukten och varna för faran genom att skĂ€lla, berĂ€ttar Charlotte Swanstein.

Charlotte har arbetat som hundpsykolog sedan 90-talet och en del av hennes kursverksamheter bestÄr av att trÀna hundar till att reagera, varna och leda dig till röklukten.

– Det hĂ€r Ă€r inget nytt. Hundpsykologen Anders Hallgren började med kurser i detta för lĂ€nge sedan och han har ocksĂ„ skrivit en bok om det som heter ”LivrĂ€ddaren pĂ„ fyra ben”.

Kan alla hundar bli bra pÄ det hÀr?

– Trubbnosar som exempelvis mopsar Ă€r inte lika snabba, men de allra flesta raser kan bli bra pĂ„ det. Är det en hund som Ă€r vĂ€ldigt alert och van med olika trĂ€ningsövningar Ă€r det förstĂ„s Ă€nnu lĂ€ttare sĂ€ger Charlotte.

Vad kan hundar lÀra sig att hjÀlpa oss med tack vare sitt luktsinne?

– Det finns mĂ„nga exempel! De kan söka kantareller i skogen och narkotika inom tullen, men det finns Ă€ven diabeteshundar som har lĂ€rt sig att markera lĂ„gt och högt blodsocker. Jag tycker att man borde dra nytta av hunden i mĂ„nga fler sammanhang. Det Ă€r en win-win, för hundar har ett behov av att samarbeta och Ă€lskar att fĂ„ vara delaktiga.

SÄ gör du övningen:

  1. Det handlar om att visa hunden att om det luktar rök – dĂ„ leker vi.
  2. TrÀna nÀr det Àr vindstilla sÄ att hunden inte riskerar att fÄ rök rakt i ansiktet.
  3. TÀnd eld pÄ ett föremÄl och placera det under en upp och nervÀnd lerkruka.
  4. Genom belöning kan du förstÀrka beteendet du vill uppmuntra.
  5. NÀr hunden skÀller, krafsar och markerar rök ska du dÀrför uppmuntra, belöna och fortsÀtta med att trÀna pÄ den busroliga lek ni lÀrt in.

Relaterade artiklar

Alla artiklar