TrÀna din hund att vara ensam hemma

SemestersĂ€songen börjar gĂ„ mot sitt slut och för mĂ„nga mattar och hussar Ă€r det dags att Ă„tergĂ„ till jobbet. VĂ„ra fyrbenta vĂ€nner behöver alla nĂ„gon gĂ„ng lĂ€mnas ensamma – och det klarar de fint under kortare stunder. Ta del av vĂ„ra tips för hur du vĂ€njer hunden vid att klara sig sjĂ€lv!

Att trÀna en hund till att klara sig ensam under stunder kan gÄ bÄde jÀttelÀtt eller kÀnnas som i princip omöjligt. Alla hundar Àr olika och du mÄste ta trÀningen i den takt som passar just din hund. Metoden Àr dÀremot samma för alla och det handlar just om att sakta men sÀkert vÀnja hunden vid att det inte Àr nÄgon fara att vara ensam och med att du kommer tillbaka.

Om du har möjligheten, börja trĂ€na redan nĂ€r din hund Ă€r valp sĂ„ kommer det att gĂ„ enklare. TĂ€nk bara pĂ„ att inte börja för tidigt – den mĂ„ste ha fĂ„tt gott om tid att vĂ€nja sig vid sin nya familj och sitt nya hem. Enligt Jordbruksverkets djurskyddsbestĂ€mmelser ska en valp under fyra mĂ„nader inte vara ensam mer Ă€n under korta stunder.

Förberedelser Àr a och o

VÄra hundar Àr fyllda av lek, instinkter, bus och energi. VÀlj dina tillfÀllen för ensamtrÀningen med omsorg. Se till att din hund har fÄtt leka eller promenera av sig all överskottsenergi sÄ att den har lugnat ner sig, dÄ Àr förutsÀttningarna bÀttre för att lÀra sig nÄgot nytt.. Ett lÀmpligt tillfÀlle Àr nÀr den brukar gÄ och lÀgga sig för att sova.

VĂ€lj ett avskilt rum och sĂ€kerstĂ€ll att hunden inte kan skada sig sjĂ€lv eller nĂ„gra föremĂ„l genom att plocka bort sĂ„dant som kan vara i vĂ€gen. Om din hund har en bĂ€dd den brukar sova i – stĂ€ll in den och nĂ„gra av hundens favoritleksaker!

Börja kort och trÀna ofta

Börja försiktigt. NĂ„gra minuter rĂ€cker gott och vĂ€l i början. Skapa en rutin, sĂ€g till exempel ”Kommer snart tillbaka” och stĂ€ng dörren eller sĂ€tt upp ett galler eller annat hinder. BehĂ„ll lugnet Ă€ven om din hund visar signaler pĂ„ att den Ă€r orolig. Var precis som vanligt nĂ€r du kommer tillbaka, visa kĂ€rlek men gör ingen stor affĂ€r av att hunden har varit ensam.

Upprepa trÀningen ofta och öka lÀngden pÄ stunderna successivt. Upprepning och konsekvent trÀning gör det lÀttare för hunden att vÀnja sig vid att vara ensam.

GĂ„r inlĂ€rningen bakĂ„t – ta det lugnt

Ibland gÄr det som sagt snabbt framÄt, men rÀtt vad det Àr kan nÄgot komma i vÀgen. MÀrker du att trÀningen gÄr sÀmre eller att din hund tydligt visar att den inte vill vara ensam sÄ avbryt och testa igen lite senare. Ta det lugnt, följ med i din hunds tempo och se det inte som ett misslyckande, ni har gott om tid kvar att öva tillsammans!

KĂ€lla: Agria.

Relaterade artiklar

Alla artiklar