Träna din hund att vara ensam hemma

Semestersäsongen börjar gå mot sitt slut och för många mattar och hussar är det dags att återgå till jobbet. Våra fyrbenta vänner behöver alla någon gång lämnas ensamma – och det klarar de fint under kortare stunder. Ta del av våra tips för hur du vänjer hunden vid att klara sig själv!

Att träna en hund till att klara sig ensam under stunder kan gå både jättelätt eller kännas som i princip omöjligt. Alla hundar är olika och du måste ta träningen i den takt som passar just din hund. Metoden är däremot samma för alla och det handlar just om att sakta men säkert vänja hunden vid att det inte är någon fara att vara ensam och med att du kommer tillbaka.

Om du har möjligheten, börja träna redan när din hund är valp så kommer det att gå enklare. Tänk bara på att inte börja för tidigt – den måste ha fått gott om tid att vänja sig vid sin nya familj och sitt nya hem. Enligt Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser ska en valp under fyra månader inte vara ensam mer än under korta stunder.

Förberedelser är a och o

Våra hundar är fyllda av lek, instinkter, bus och energi. Välj dina tillfällen för ensamträningen med omsorg. Se till att din hund har fått leka eller promenera av sig all överskottsenergi så att den har lugnat ner sig, då är förutsättningarna bättre för att lära sig något nytt.. Ett lämpligt tillfälle är när den brukar gå och lägga sig för att sova.

Välj ett avskilt rum och säkerställ att hunden inte kan skada sig själv eller några föremål genom att plocka bort sådant som kan vara i vägen. Om din hund har en bädd den brukar sova i – ställ in den och några av hundens favoritleksaker!

Börja kort och träna ofta

Börja försiktigt. Några minuter räcker gott och väl i början. Skapa en rutin, säg till exempel ”Kommer snart tillbaka” och stäng dörren eller sätt upp ett galler eller annat hinder. Behåll lugnet även om din hund visar signaler på att den är orolig. Var precis som vanligt när du kommer tillbaka, visa kärlek men gör ingen stor affär av att hunden har varit ensam.

Upprepa träningen ofta och öka längden på stunderna successivt. Upprepning och konsekvent träning gör det lättare för hunden att vänja sig vid att vara ensam.

Går inlärningen bakåt – ta det lugnt

Ibland går det som sagt snabbt framåt, men rätt vad det är kan något komma i vägen. Märker du att träningen går sämre eller att din hund tydligt visar att den inte vill vara ensam så avbryt och testa igen lite senare. Ta det lugnt, följ med i din hunds tempo och se det inte som ett misslyckande, ni har gott om tid kvar att öva tillsammans!

Källa: Agria.

Relaterade artiklar

Alla artiklar