Tips inför sommarbadet med hunden

Ta ett dopp tillsammans med hunden i sommar! Att bada Àr bÄde roligt och ger bra motion. Men se upp för besvÀr som fukteksem och algblomning.

Det Ă€r inte bara vi mĂ€nniskor som gĂ€rna tar ett svalkande dopp under de varma sommarmĂ„naderna – Ă€ven hundar hoppar gĂ€rna ner i plurret. Med varm pĂ€ls Ă€r det lĂ€tt för hundar att bli överhettade och ett kallt bad kan vara riktigt skönt. Den som vill ta med sin hund till stranden bör först kolla upp vilka hundvĂ€nliga bad som finns i ditt nĂ€romrĂ„de. Svenska brukshundklubben har en lista med hundvĂ€nliga bad runtom i Sverige, din kommun kan ocksĂ„ ha bra information.

Ta reda pÄ vad som gÀller dÀr just du bor, pÄ mÄnga platser fÄr hundar över huvud taget inte vistas pÄ kommunala badstrÀnder under sommaren. VÀlj gÀrna en badplats dÀr det Àr enkelt att ta sig upp och ner i vattnet.

En dag pÄ stranden kan ocksÄ medföra en del besvÀr. Blöt pÀls som har svÄrt att torka kan ge upphov till klÄda och fukteksem, dÀrför Àr det bra att torka hunden med en handduk efter simturen. HÄll koll pÄ din hunds beteende och rÄdgör med en veterinÀr om hunden börjar klia sig mycket och ser ut att ha ont.
En fara som dyker upp frĂ€mst i Östersjön under juli och augusti Ă€r algblomning, vilket fĂ„r vattnet att se ut som en grönaktig sörja. DĂ„ Ă€r det bĂ€st att inte lĂ„da hunden bada alls. Hundar som fĂ„r i sig vattnet kan bli förgiftade med magbesvĂ€r och krĂ€kningar som symptom. Är det riktigt illa kan hunden till och med dö. Om hunden uppvisar symptom mĂ„ste den fĂ„ akut vĂ„rd hos veterinĂ€r.
Vi önskar dig en och din hund en riktigt hÀrlig sommar fylld med roliga bad!

KĂ€lla: SVT

Relaterade artiklar

Alla artiklar