Tips inför sommarbadet med hunden

Ta ett dopp tillsammans med hunden i sommar! Att bada är både roligt och ger bra motion. Men se upp för besvär som fukteksem och algblomning.

Det är inte bara vi människor som gärna tar ett svalkande dopp under de varma sommarmånaderna – även hundar hoppar gärna ner i plurret. Med varm päls är det lätt för hundar att bli överhettade och ett kallt bad kan vara riktigt skönt. Den som vill ta med sin hund till stranden bör först kolla upp vilka hundvänliga bad som finns i ditt närområde. Svenska brukshundklubben har en lista med hundvänliga bad runtom i Sverige, din kommun kan också ha bra information.

Ta reda på vad som gäller där just du bor, på många platser får hundar över huvud taget inte vistas på kommunala badstränder under sommaren. Välj gärna en badplats där det är enkelt att ta sig upp och ner i vattnet.

En dag på stranden kan också medföra en del besvär. Blöt päls som har svårt att torka kan ge upphov till klåda och fukteksem, därför är det bra att torka hunden med en handduk efter simturen. Håll koll på din hunds beteende och rådgör med en veterinär om hunden börjar klia sig mycket och ser ut att ha ont.
En fara som dyker upp främst i Östersjön under juli och augusti är algblomning, vilket får vattnet att se ut som en grönaktig sörja. Då är det bäst att inte låda hunden bada alls. Hundar som får i sig vattnet kan bli förgiftade med magbesvär och kräkningar som symptom. Är det riktigt illa kan hunden till och med dö. Om hunden uppvisar symptom måste den få akut vård hos veterinär.
Vi önskar dig en och din hund en riktigt härlig sommar fylld med roliga bad!

Källa: SVT

Relaterade artiklar

Alla artiklar