Tålamod och förberedelse – så lyckas du med julkortet

Att fotografera djur och barn sägs vara det svåraste som finns. För Helga Haak har dock djur alltid varit favoritmotivet. Här tipsar hon om hur du ska göra för att lyckas fånga din fyrbenta vän på bild. Perfekt inför den stundande julen!

Jag minns så väl när jag fick min första kamera. Jag hade länge spanat in den i ett skyltfönster i stans köpcentrum. Det var en liten Olympus och jag vill gärna ha den. 

Inte långt därefter blev den min och som jag fotade. På den tiden var det kamera med filmrulle som gällde och alla mina pengar gick till film och framkallning. För 100 kronor fick jag 36 bilder och motiven var noga utvalda. Eftersom min pappa hade zooaffär blev det djur, djur och åter djur. 

Idag, 30 år senare, måste jag ändå säga att jag kan det här med att fånga hundar, katter, råttor och hamstrar på bild. Och det behöver inte vara så svårt som det låter – om du förbereder dig. 

Den stora utmaningen när du fotograferar djur, eller barn för den delen, är att hålla dig själv lugn. Du måste ha tålamod. Räkna inte med att den lilla hamstern tittar in i kameran precis när du vill. Och får den annars så lydiga hunden ett infall att undersöka varenda vrå av rummet kanske det får vara okej. Låt djuret styra tillfället och häng med. Plötsligt händer det! Hamstern stannar upp, hunden lägger huvudet på sned och tadaa – där har du drömbilden. 

Förutom tålamod är förberedelse ett måste. När jag gör mina djurfotograferingar har jag alltid rekat en plats i förväg. Det ska gärna vara en lugn miljö som djuret besökt tidigare. Då minskar man risken för att djuret blir stressat eller allt för nyfiket. 

I mina förberedelser ingår också att piffa till platsen. Det kan vara att plocka ned tavlor och hänga upp ett enfärgat lakan som bakgrund. Och så rekvisitan! Så här i juletider kan en vit fleecefilt bli ett böljande snölandskap. Varför inte placera en liten plastgran i bakgrunden, eller några julgranskulor? Min personliga favorit är ljusslingan som höjer mysfaktorn direkt. 

Hur mycket du än förbereder och stålsätter dig finns en ingrediens som du inte klarar dig utan – glädje. Se till att ha kul! Det kan bli både svettigt och tungt för dina knän när du ligger där på golvet och fotar, men du vet hur det är. Har du roligt har ditt djur med största sannolikhet också det. 

Lycka till med era bilder och ha en riktigt fin jul!

6 knep för ett juligt djurkort

Förberedelse
Leta upp en plats att fotografera på i förväg. Gärna en visuellt lugn miljö. Ta ned eventuella tavlor från väggen och fixa en enfärgad bakgrund, till exempel ett lakan. Se gärna till att besöka platsen innan fotograferingen med ditt djur – det minskar stressen för er båda.

Rekvisita
Precis som du förbereder platsen är det bra att lägga fram eventuell rekvisita innan ni kör igång. Du måste inte tvinga på ditt djur en liten luva eller väst, en enkel dekoration blir oftast mer stämningsfullt. Filtar, ljusslingor eller julpynt är bra alternativ.

Djup
Att jobba med djup höjer nivån på dina bilder avsevärt. Har du en mobilkamera med porträttläge – använd det! Då får du automatiskt ett kortare skärpedjup. Ett annat knep är att skapa djup med hjälp av rekvisita. Placera dessa både framför och bakom djuret på olika höjder.

Ljus
Bra ljus är a och o för en bra bild. När jag fotar har jag alltid lampor med mig men med dagens kameror kan man ta fina bilder även utan extra ljus. Dagsljus är det allra bästa. Och använd inte blixt, det kan skrämma djuret. Testa gärna ljuset på ett gosedjur så slipper ditt djur vara med så länge.

Placering
Jag får ofta höra att jag fångar djuren på deras nivå – och det stämmer nog. Gå ned på knä, gå närmare och håll kameran rakt.

Sist men inte minst – var beredd!
Många gånger är de första bilderna jag tagit de allra bästa, sedan tappar ofta djuret koncentrationen. Till små djur brukar jag försöka ge något gott. Det håller dem förhoppningsvis stilla. Men tänk på att även misslyckade kort kan bli bra, och framför allt roliga.

Det här är Helga Haak
”Uppfödd i en kaninbur och matad med kattungemjölk” – så har Helga fått sin uppväxt, som till stor del ägde rum i pappans djurbutik, beskriven. Som tidigare butikschef i en av landets många välfyllda Zoo-butiker och numera anställd hos oss på TRIXIE, tar hon upp aktuella ämnen, frågor och funderingar. På Instagramkontot @djurhelga kan du följa Helgas liv med djur.

Relaterade artiklar

Alla artiklar