Ta med hunden på flyget – här är reglerna som gäller

Behöver hunden vaccineras innan flygresan? Och vilka hundar får egentligen resa i kabinen med ägaren? Vi guidar dig genom det viktigaste att veta inför en flygresa med din hund!

Innan en utrikesresa behöver din hund vara id-märkt med ett chip eller en tatuering samt ha en giltig rabiesvaccinering. För inresa till vissa länder behöver hunden avmaskas, detta gäller till exempel för Finland och Norge. Hundens ska ha ett EU-pass för sällskapsdjur, detta utfärdas endast av veterinärer. En del länder tillåter bara att man för in vissa raser i landet. På Jordbruksverkets hemsida finns utförlig information om regler för länder såväl inom som utanför EU.

För att förhindra spridning av sjukdomar finns det flera regler kring att resa utomlands med hund, exakt vilka som gäller för att just din resa beror på vilket land du reser till. Det är ditt ansvar att se till att du har rätt intyg och uppfyller kraven, även när du reser till ett annat EU-land. 

När du och din hund ska resa tillbaka till Sverige från ett annat EU-land gäller samma krav om id-märkning, rabiesvaccination och EU-pass. Kom ihåg att anmäla hunden hos tullen när du landar i Sverige. Om du reser från ett land utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll kan det krävas särskilda intyg från landet du har besökt.

De flesta flygbolag tar ut en extra avgift för att transportera din hund, kolla med ditt flygbolag vad som gäller. Tänk på att boka biljett för din katt i tid. De flesta flygbolag tillåter bara ett visst antal katter eller hundar i kabinen och i flygplanets lastutrymme. Var gärna på flygplatsen i god tid innan avgång för att hinna med incheckning och säkerhetskontroll. 

Ta med hunden i kabinen

Har du en liten hund som tillsammans med väskan väger maximalt åtta kilo? Då kan den många gånger resa tillsammans med dig i kabinen. Hunden ska hållas i en bur eller väska som är tillräckligt liten för att få plats under sätet framför dig. Håll hunden i väskan under hela flygresan och se till att väskan är stängd, rymningssäker och vattentät. Hunden ska på ett bekvämt vis kunna stå upp, vända sig och ligga ner i väskan. Flera flygbolag rekommenderar en Sherpa Bag. 

Transportera hunden i lastutrymmet

Större hundar behöver i regel resa i flygplanets lastutrymme, med samma temperatur och tryck som kabinen. Hunden ska resa i en bur som lever upp till de krav som ställs av International Air Transport Association (IATA). Hur stor och tung buren kan vara beror på flygbolag och flygplanstyp. Tänk på att du under flygturen inte kan komma åt din hund och lastutrymmet.

Det här gäller för respektive flygbolag

SAS

Maximal storlek: 40 x 25 x 23 cm (L x B x H).

Maxvikt för hund/katt och transportväska: 8 kg.

Norwegian

Maximal storlek: 43 x 31 x 20 cm (L x B x H).

Maxvikt för hund/katt och transportväska: 8 kg.

Finnair

Maxvikt för hund/katt och transportväska: 8 kg.

Maximal storlek för mjuka väskor: 55 x 40 x 23 cm (L x B x H).

Maximal storlek för hårda väskor: 35 x 30 x 20 cm (L x B x H).

BRA

Resor med katt eller hund tillåts bara på flygresor inom Sverige. Eftersom lastutrymmet inte är uppvärmt kan djuren bara resa i kabinen.

Maxvikt för hund/katt och transportväska: 8 kg.

Maximal storlek: 45 x 35 x 25 cm (L x B x H).

RyanAir

RyanAir tillåter inga djur alls på sina flygningar, med undantag för ledarhundar.

Obs! Kolla alltid med ditt flygbolag för de senaste uppdateringar för att resa med djur innan din bokning.

Relaterade artiklar

Alla artiklar