Ta hem en kattunge – det här ska du tänka på

Ska du skaffa kattunge? Grattis! En katt är ett underbart sällskap och du kommer att få en älskad familjemedlem. Genom att vara förberedd kan du se till att katten får en så bra start som möjligt i sitt nya hem.

Kattsäkra och förbered ditt hem

Innan du hämtar din nya familjemedlem bör du kattsäkra ditt hem och skapa en behaglig miljö för katten. Ställ undan giftiga växter som tulpaner och liljor, näta in eventuella balkonger, plocka undan ömtåliga saker och gör i ordning gosiga sovplatser åt katten (ja, flera – en kattunge behöver mycket sömn!). Skaffa klösbrädor, kattmat, en vattenskål, kattlåda och några leksaker.

Hämta katten

Uppfödaren bör ha upprättat ett köpekontrakt som ni båda är överens om, detta ska skrivas under när du hämtar kattungen. Tänk på att kattungen inte ska skiljas från sin mamma förrän den är 12 veckor gammal. Fråga om kattungen är veterinärbesiktigad, vaccinerad och avmaskad. Om inte är det något du bör göra efter några dagar. Frakta katten i en transportbur och ta kanske även med en tunn filt att lägga över buren om katten blir orolig. Papper eller en handduk kan också vara bra att ha med sig ifall det skulle hända en olycka i transportburen.

Första tiden hemma

Den första tiden i nya hemmet är ofta läskig för kattungen som för första gången är på en ny plats med nya människor. Öppna luckan till transportburen men tvinga inte ut katten utan låt den utforska sin nya miljö i egen takt. Det är inte ovanligt att det tar någon dag innan katten vågar sig ut från sitt gömställe (bakom soffan är en favorit). Ha tålamod och se till att det är lugnt i hemmet. Visa katten var den ska sova, äta och göra sina behov. Introducera succesivt katten för nya ljud, synintryck och dofter. Glöm inte att leka med kattungen för att stärka ert band, gärna vid skymning då katten är som mest aktiv.

Släppa ut katten

Planerar du att ha en utekatt? Vänta minst 3–4 veckor innan du låter katten gå ut för första gången för att försäkra dig om att den känner och är trygg i sin nya omgivning. Håll katten under uppsyn till en början, kanske kan du testa att gå med den i sele och koppel? Tänk på att katter blir könsmogna vid 5–6 månaders ålder och att det kan vara en god idé att kastrera katten om ni inte vill ha kattungar.

Källor: Falkenbergs djurskydd, Agria djurförsäkring

Relaterade artiklar

Alla artiklar