Stor guide: Så väljer du rätt hundsele

Hundselar är funktionella, ergonomiska och kan bidra med fördelar vid en mängd olika aktiviteter. Men var börjar man? Vilken sele passar just din hund? Vi guidar dig genom hundsele-djungeln och bjuder på smarta tips och råd inför köpet.

Funderar du på att byta ut hundhalsbandet mot en sele? Det finns fördelar med båda alternativen. Halsband är enkla att ta på och av, men för en del hundar som till exempel drar mycket, valpar som ännu inte lärt sig att gå i koppel eller hundar med nackproblem kan ett halsband trycka på strupe, nacke eller hals och i förlängningen riskera att skada hunden.

– En sele är mer ergonomisk, avlastande och funktionell säger Angelica Granqvist som jobbar på TRIXIE och har mer än 13 års erfarenhet från arbete i zoobutik.

De allra flesta hundar kan ha sele, men i några fall bör man vara försiktig. Hundar med korta ben, som taxar, har känsliga ryggar och bör undersökas för att se om det är lämpligt med sele. För hundar med ryggproblem kan det passa bättre med ett mjukt och brett halsband eller en sele med ett andra koppelfäste i nacken.

Valpar som ska koppeltränas drar gärna åt alla håll, då är en sele ett bra val. Tänk på att anpassa selen efter valpens storlek och framför allt att välja en justerbar sele – valpar växer fort! Det är dock en god idé att även vänja valpen vid halsband. När den lilla hunden ska ut och rastas flera gånger om dagen kan ett halsband vara smidigt som komplement.

Rätt passform är a och o när det kommer till att hitta den perfekta hundselen. Det finns en mängd olika modeller och storlekar att välja på och om selen inte sitter korrekt finns risken att hunden känner obehag och på längre sikt får skador. Om du är osäker rekommenderas ett besök i en djurbutik där du kan få professionell hjälp. Många zoobutiker tillåter dig att ta med din hund in, vilken underlättar utprovningen.

– Vilken modell och storlek som passar styrs av både individ och användningsområde.

Hunden ska kunna röra sig bekvämt och obehindrat i selen och den ska inte skava.

– Man behöver klämma och känna lite. Jag brukar röra på hundens framben för att se om de stöter i något, säger Angelica.

Ett bra riktmärke är att du ska kunna få in två fingrars bredd mellan hundens kropp och selen, ungefär så tajt ska den sitta. Dessutom ska du få plats med tre fingrar mellan armhålan och remmen runt bröstkorgen för att undvika skavsår. Prova att dra i selen på samma sätt som när en hund drar i kopplet för att kontrollera att selen inte åker upp och ligger mot strupen. Kontrollera även att bröstbandet mellan frambenen inte skaver.

Olika selar för olika ändamål

Angelica rekommenderar hundägare att ha olika selar för olika ändamål.

– Om du exempelvis tränar spår med din hund bör du ha en specifik sele för det. Då vet hunden att när man sätter på den selen, då är det spår som gäller. Många hundägare utövar flera olika aktiviteter och då kan man behöva selar som är anpassade för varje enskild aktivitet, men för dig som endast behöver en ergonomisk sele för promenaden räcker det med en som sitter bra.

I Sverige är det lag på att hundar som åker bil ska transporteras på ett säkert sätt tex i en transportbur eller använda en särskild bilsele. Bilselen är rejäl och slitstark med spännen som går att fästa i bilen, men tänk på att inte använda den till promenader.

– När du använder bilselen till vardags uppstår ett ökat slitage. Har man fått en liten nötning på en rem så försvagas selen. När du väl bestämt dig för att köpa en sele finns det ett tips som är mer värdefullt än andra, menar Angelica:

– Ta med dig hunden in till din ZooMetro-butik så hjälper de er att hitta rätt storlek och modell för ert behov. Dessutom får du hjälp med att justera in selen så att den sitter precis som den ska.

Rätt sele för varje tillfälle:

Y-sele

En ergonomisk och allsidig sele som avlastar nacke och hals. Passar bra för promenader och vid lätta fysiska aktiviteter som bruks*, jogging och cykling. Tänk på att inte använda y-selen för drag, då rekommenderas i stället en dragsele.

H-sele

Fullt justerbar vardagssele som passar många olika raser men rekommenderas främst till växande hundar. En bra sele att börja med när man har skaff­at sig en hundvalp. Selen finns även i en variant med mjuk fodring och kallas då för soft sele. Rekommenderas till promenader och vid spårträning.

Standardsele

En smidig sele som är enkel att ta på och används i första hand vid promenader. En variant av standardselen är Julius K9. Den är populär att använda inom bruks* tack vare rejäla detaljer som remmar, handtag, varselfärg och reflexer. Vissa modeller har även löpande ögla på ryggen som uppskattas vid spårträning.

Step in-sele

Selen öppnas vid ryggen så att hunden kliver in i selen med frambenen, vilket gör den enkel att ta på. En del hundar, främst mindre, upplever obehag när något dras över huvudet och öron, vilket undviks med en step-in sele. En praktisk sele som är bra för hundar med rygg- och nackproblem. Rekommenderas till promenader.

Antidragsele

Utmärkt hjälpmedel för att träna bort problemet med att hunden drar i kopplet. När man fäster kopplet vid bröstet i stället för på ryggen kan hunden inte dra med samma kraft. Selen ska sitta tajt på kroppen för att undvika felbelastning och det är därför viktigt att hitta rätt storlek. När hunden drar lätt i kopplet vrids hundens framkropp upp mot dig och ni får då ögonkontakt och kan jobba med problemet. Är inte lämplig för hundar med

*Inom begreppet bruks ingår spår, sök, rapport och skyddsträning

Relaterade artiklar

Alla artiklar