Stimulans Àr grunden till en trygg relation

Första tiden med hund kan vara omvÀlvande. Men nÀr du vÀl kommit in i det nya livet sÄ finns mycket att hÀmta i relationen med din hund, menar hundexperten och Happy Dog-ambassadören Sverker Lindblad. HÀr delar han med sig av sina bÀsta tips till nyblivna hundÀgare.

NÀr det kommer till att hantera hundar vet Sverker Lindblad vad han pratar om. I hela sitt liv har han sjÀlv haft hund och varit aktiv i den lokala brukshund-
klubben. Nu jobbar han som hundansvarig pÄ ett av Sveriges största bevakningsföretag i Göteborg tillsammans med hunden Mc-Coy, hans nÀrmaste kollega. Mc-Coy Àr av rasen Malinois som Sverker sjÀlv föder upp i kenneln Lindjax. Förutom att jobba tillsammans sÄ tÀvlar de i skyddshundsgruppen i Svenska Brukshundsklubben.


Till att börja med var det familjens Staffordshire bullterrier som blev Sverkers steg in i brukshundklubben 1983. DÄ var Sverker bara 14 Är, men sedan dess Àr han fast. 
– Med rĂ€tt förutsĂ€ttningar gĂ„r det att fĂ„ ut otroligt mycket av samspelet med din hund. Nyckeln till en bra relation livet ut Ă€r att ha ett bra samarbete dĂ€r hunden imponeras av dig som hundförare och dĂ€r du blir imponerad av hunden. För att lyckas med det behöver hunden ha ett tydligt regelverk, sĂ€ger Sverker Lindblad.

Anpassa stimulans efter ras

Alla hundar mÄr bra av att ha en tydlig uppgift, menar Sverker. De som inte fÄr en uppgift tilldelad skapar ofta en sjÀlva, vilket riskerar att bli mindre önskvÀrda beteenden. Det kan vara att de skÀller pÄ andra hundar, jagar katter eller vaktar och varnar nÀr nÄgon kliver innanför dörren.
– Genom att ge hunden en uppgift fĂ„r den ocksĂ„ stimulans. Det behöver inte vara sĂ„ avancerat, du kan exempelvis ta initiativ till balanstrĂ€ning pĂ„ stenar, murar eller stockar. Andra alternativ Ă€r att trĂ€na hunden pĂ„ att leta efter en leksak, kantareller, nycklar, en person eller annat som hunden tycker om.

Stimulansen behöver anpassas till olika hundar och behov. Att aktivera sin hund behöver dĂ€remot inte kosta en massa pengar. Ofta Ă€r det de smĂ„ sakerna som gör skillnad för en trygg relation – sĂ„som att regelbundet trĂ€na balans, sök eller lydnad. I grund och botten handlar det om att lĂ€ra hunden nĂ„got den kan bli bra pĂ„.
– Genom att rikta fokus till det som hunden gör bra trĂ€nar man samtidigt pĂ„ att hunden inte ska pĂ„verkas av sin omgivning. Kom ihĂ„g att hunden vill lyckas sĂ„ försök ha tĂ„lamod, ibland kanske hunden inte förstĂ„tt vad du vill att den ska göra. DĂ„ gĂ€ller det att vara Ă€nnu tydligare, menar Sverker. 

Allra enklast Ă€r det att forma hundens beteende under valptiden. DĂ„ Ă€r hunden som mest mottaglig för att lĂ€ra sig samarbetet med sin flock. Men det Ă€r aldrig för sent – pĂ„minner Sverker.
– Allt gĂ„r att fixa till. Ta initiativ till olika övningar och anvĂ€nd godis som belöning, det gillar de flesta hundar. LĂ€r hunden att vĂ€nta, sitta och ligga. Börja med att trĂ€na hemma och testa sedan pĂ„ nya platser. 

Förekom vanliga problem

En viktig del i att bygga en lÄngvarig relation med stor tillit till sin hund Àr att tÀnka igenom och förekomma olika scenarion. Se dÀrför till att tidigt skapa rutiner för hur ni ska göra nÀr nÄgon kommer och hÀlsar pÄ eller hur ni ska göra nÀr hunden ska lÀmnas ensam hemma.
– Med mina hundar börjar jag tidigt med att förbereda dem för allt, bland annat ensamtider. Jag börjar med korta stunder för att lĂ€ra hunden att vara ensam och koppla av. Samma sak nĂ€r det gĂ€ller bilĂ„kning. Åk nĂ„gra kortare strĂ€ckor och ge ingen mat före för att undvika Ă„ksjuka. Planera och tĂ€nk igenom olika scenarion sĂ„ förekommer du ett beteende innan det blir ett problem. 

För dig som haft hund en lÀngre tid finns mÄnga sÀtt att utveckla banden till din fyrbenta vÀn. Sverker sjÀlv har varit aktiv i sin lokala brukshundsklubb i KungÀlv i cirka 40 Ärs tid.
– Via brukshundklubben kan ni gĂ„ en utbildning tillsammans och lĂ€ra er att trĂ€na pĂ„ exempelvis specialsök eller rallylydnad. Oftast krĂ€vs ingen sĂ€rskild fysisk förmĂ„ga hos hundföraren utan det handlar mer om samarbete och att följa anvisningar. Att hitta nya sĂ€tt att aktivera dig sjĂ€lv och hunden kan innebĂ€ra en nytĂ€ndning bĂ„de för er bĂ„da. Dessutom fĂ„r du som hundĂ€gare möjligheten att trĂ€ffa likasinnade, sĂ€ger Sverker.

Nybliven hundÀgare? HÀr Àr Sverker Lindblads bÀsta tips till första tiden med hund

1. Var pÄlÀst
Ta reda pÄ sÄ mycket du kan om den rasen du har eller planerar att skaffa. Vad behöver just din ras för att fÄ rÀtt stimulans efter sina förutsÀttningar? Se till att du kan erbjuda det hunden behöver.

2. Planera
Möt problemen tidigt – helst innan det hunnit bli ett problem. En klassiker Ă€r rumsrenheten. Redan innan du skaffar hund Ă€r det bra om du planerar för hur ni ska göra för att fĂ„ hunden rumsren.

3. Skola in
VÀnj hunden succesivt vid nya miljöer, situationer eller rutiner. Om du ska ta med hunden till jobbet eller lÀmna den pÄ pensionat om dagarna, ta det stegvis. Börja inte med en full arbetsdag.

4. Ta hjÀlp av uppfödaren
Som nybliven hundÀgare stöter man ofta pÄ mÄnga frÄgor. Var inte rÀdd för att frÄga uppfödaren, den Àr expert pÄ just den hundrasen och har ofta lÄng erfarenhet av att hantera hundar över lag.

5. GĂ„ en kurs tillsammans
Brukshundklubbar finns i hela Sverige och arrangerar mÄnga och anvÀndbara kurser. Klubben Àr dessutom ett bra forum att trÀffa andra hundintresserade.

6. Ge hunden en uppgift
Söka kantareller, hĂ€mta kopplet eller gĂ„ hinderbana i trĂ€dgĂ„rden kan vara uppgifter som din hund gillar – beroende pĂ„ ras och individ.

7. Bli fodervÀrd
Ett bra sÀtt att testa pÄ hundlivet utan att binda upp dig pÄ 10-15 Är Àr att bli fodervÀrd. Det kan du bli genom exempelvis Försvarsmakten eller olika kennelklubbar.

8. Ha tÄlamod
Ibland tar det tid, och det Àr helt okej. Ha tÄlamod och var tydlig och konsekvent sÄ lÀr sig hunden sÄ smÄningom.

Relaterade artiklar

Alla artiklar