Stimulans är grunden till en trygg relation

Första tiden med hund kan vara omvälvande. Men när du väl kommit in i det nya livet så finns mycket att hämta i relationen med din hund, menar hundexperten och Happy Dog-ambassadören Sverker Lindblad. Här delar han med sig av sina bästa tips till nyblivna hundägare.

När det kommer till att hantera hundar vet Sverker Lindblad vad han pratar om. I hela sitt liv har han själv haft hund och varit aktiv i den lokala brukshund-
klubben. Nu jobbar han som hundansvarig på ett av Sveriges största bevakningsföretag i Göteborg tillsammans med hunden Mc-Coy, hans närmaste kollega. Mc-Coy är av rasen Malinois som Sverker själv föder upp i kenneln Lindjax. Förutom att jobba tillsammans så tävlar de i skyddshundsgruppen i Svenska Brukshundsklubben.


Till att börja med var det familjens Staffordshire bullterrier som blev Sverkers steg in i brukshundklubben 1983. Då var Sverker bara 14 år, men sedan dess är han fast. 
– Med rätt förutsättningar går det att få ut otroligt mycket av samspelet med din hund. Nyckeln till en bra relation livet ut är att ha ett bra samarbete där hunden imponeras av dig som hundförare och där du blir imponerad av hunden. För att lyckas med det behöver hunden ha ett tydligt regelverk, säger Sverker Lindblad.

Anpassa stimulans efter ras

Alla hundar mår bra av att ha en tydlig uppgift, menar Sverker. De som inte får en uppgift tilldelad skapar ofta en själva, vilket riskerar att bli mindre önskvärda beteenden. Det kan vara att de skäller på andra hundar, jagar katter eller vaktar och varnar när någon kliver innanför dörren.
– Genom att ge hunden en uppgift får den också stimulans. Det behöver inte vara så avancerat, du kan exempelvis ta initiativ till balansträning på stenar, murar eller stockar. Andra alternativ är att träna hunden på att leta efter en leksak, kantareller, nycklar, en person eller annat som hunden tycker om.

Stimulansen behöver anpassas till olika hundar och behov. Att aktivera sin hund behöver däremot inte kosta en massa pengar. Ofta är det de små sakerna som gör skillnad för en trygg relation – såsom att regelbundet träna balans, sök eller lydnad. I grund och botten handlar det om att lära hunden något den kan bli bra på.
– Genom att rikta fokus till det som hunden gör bra tränar man samtidigt på att hunden inte ska påverkas av sin omgivning. Kom ihåg att hunden vill lyckas så försök ha tålamod, ibland kanske hunden inte förstått vad du vill att den ska göra. Då gäller det att vara ännu tydligare, menar Sverker. 

Allra enklast är det att forma hundens beteende under valptiden. Då är hunden som mest mottaglig för att lära sig samarbetet med sin flock. Men det är aldrig för sent – påminner Sverker.
– Allt går att fixa till. Ta initiativ till olika övningar och använd godis som belöning, det gillar de flesta hundar. Lär hunden att vänta, sitta och ligga. Börja med att träna hemma och testa sedan på nya platser. 

Förekom vanliga problem

En viktig del i att bygga en långvarig relation med stor tillit till sin hund är att tänka igenom och förekomma olika scenarion. Se därför till att tidigt skapa rutiner för hur ni ska göra när någon kommer och hälsar på eller hur ni ska göra när hunden ska lämnas ensam hemma.
– Med mina hundar börjar jag tidigt med att förbereda dem för allt, bland annat ensamtider. Jag börjar med korta stunder för att lära hunden att vara ensam och koppla av. Samma sak när det gäller bilåkning. Åk några kortare sträckor och ge ingen mat före för att undvika åksjuka. Planera och tänk igenom olika scenarion så förekommer du ett beteende innan det blir ett problem. 

För dig som haft hund en längre tid finns många sätt att utveckla banden till din fyrbenta vän. Sverker själv har varit aktiv i sin lokala brukshundsklubb i Kungälv i cirka 40 års tid.
– Via brukshundklubben kan ni gå en utbildning tillsammans och lära er att träna på exempelvis specialsök eller rallylydnad. Oftast krävs ingen särskild fysisk förmåga hos hundföraren utan det handlar mer om samarbete och att följa anvisningar. Att hitta nya sätt att aktivera dig själv och hunden kan innebära en nytändning både för er båda. Dessutom får du som hundägare möjligheten att träffa likasinnade, säger Sverker.

Nybliven hundägare? Här är Sverker Lindblads bästa tips till första tiden med hund

1. Var påläst
Ta reda på så mycket du kan om den rasen du har eller planerar att skaffa. Vad behöver just din ras för att få rätt stimulans efter sina förutsättningar? Se till att du kan erbjuda det hunden behöver.

2. Planera
Möt problemen tidigt – helst innan det hunnit bli ett problem. En klassiker är rumsrenheten. Redan innan du skaffar hund är det bra om du planerar för hur ni ska göra för att få hunden rumsren.

3. Skola in
Vänj hunden succesivt vid nya miljöer, situationer eller rutiner. Om du ska ta med hunden till jobbet eller lämna den på pensionat om dagarna, ta det stegvis. Börja inte med en full arbetsdag.

4. Ta hjälp av uppfödaren
Som nybliven hundägare stöter man ofta på många frågor. Var inte rädd för att fråga uppfödaren, den är expert på just den hundrasen och har ofta lång erfarenhet av att hantera hundar över lag.

5. Gå en kurs tillsammans
Brukshundklubbar finns i hela Sverige och arrangerar många och användbara kurser. Klubben är dessutom ett bra forum att träffa andra hundintresserade.

6. Ge hunden en uppgift
Söka kantareller, hämta kopplet eller gå hinderbana i trädgården kan vara uppgifter som din hund gillar – beroende på ras och individ.

7. Bli fodervärd
Ett bra sätt att testa på hundlivet utan att binda upp dig på 10-15 år är att bli fodervärd. Det kan du bli genom exempelvis Försvarsmakten eller olika kennelklubbar.

8. Ha tålamod
Ibland tar det tid, och det är helt okej. Ha tålamod och var tydlig och konsekvent så lär sig hunden så småningom.

Relaterade artiklar

Alla artiklar