Steg för steg till bästa pälsvården

En nybadad päls ser inte bara välvårdad ut, den är gosig att mysa med, glänser och doftar gott. Här hittar du steg för steg till bästa pälsvården.

Snön knarrar under skorna, värmen sprider sig från en sprakande brasa, ljusen är tända och knäcken står på soffbordet. Det är snart dags för Kalle Anka och hela familjen, ja även de fyrbenta, har samlats för mys kring tv-soffan. Ögon tindrar ikapp med granens glitter, välkammade hår och pälsar, alla har vi gjort oss julfina.

En nybadad päls ser inte bara välvårdad ut, den är gosig att mysa med, glänser och doftar gott. Precis som vi egentligen vill ha det alla dagar om året, men det är inte så enkelt då ofta är en djungel av pälsvårdande produkter. Det är därför viktigt att välja produkter som är anpassade för ditt husdjurs päls och hud.

“Schampo för människor ska inte användas till djur eftersom vi har helt olika pH-värden.”

Ett hund- eller kattschampo gör pälsen ren och fin, utan att torka ut eller irritera huden. Balsam är lätt att koppla ihop med lång päls, men det fyller en viktig funktion även för kort päls. Anledningen till att man bör använda balsam är för att det har en vårdande och impregnerande effekt, vilket ger en skyddande barriär som förhindrar att smuts tränger ner i hud och päls. Med andra ord, behöver du inte bada ditt husdjur lika ofta om du använder balsam. Har ditt djur en lång päls så har ett balsam även en utredande effekt som på ett skonsamt sätt hjälper till att reda ut tovor.

Både lång- och korthåriga husdjur behöver badas regelbundet. Vid schamponering löses smuts och fett upp, huden får luft och porerna blir rena. Husdjur som vistas i stads- miljö, med avgaser och föroreningar behöver extra täta bad och välgörande schampo- och balsambehandlingar. Balsam skyddar pälsen från slitage och passar även till korthåriga husdjur. Schampo för människor ska inte användas till djur eftersom vi har helt olika pH-värden. Pälsen rengörs dåligt. Oljor, fett och smuts kvarstår som gör att pälsen kan bli torr och flygig med sköra hårstrån som följd.

Visste du att...

…när du masserar in schampo och balsam så stimulerar du djurets blodomlopp vilket ger mer syre till hela kroppen. Samma effekt ger även pälshandsken som avlägsnar löst hår. Du får ett piggare och gladare husdjur helt enkelt!

Pälsvård inifrån och ut. Du kan även påverka kvalitén på ditt husdjurs päls med hjälp av vad den äter. Det är viktigt med en fullvärdig kost, men för att få en extra välmående päls och hud kan du komplettera med laxolja. Laxoljan innehåller både omega 3 och 6 som bidrar till en tjockare och glansigare päls, men även förbättrar kvalitén på trampdynor och klor. Vilket är extra viktigt nu när vinterns kyla och slask utsätter dem för stora påfrestningar. Hud och päls speglar din hund eller katts välbefinnande och på nästa sida hittar du produkter för en julfin pälskling.

Steg för steg till bästa pälsvården

1. Blöt ditt husdjur
2. Massera in schampot – extra noga på nedre delen av ditt djur
3. Skölj lätt
4. Massera in schampo igen, glöm ej ansikte och mellan tårna
5. Skölj
6. Applicera balsam ända ut i topparna
7. Borsta ditt husdjur så att eventuella tovor reds ut
8. Skölj noga
9. Torka husdjuret med torkduk/handduk
10. Föna djuret torrt (gäller speciellt de långhåriga husdjuren)

Glöm inte att belöna ditt husdjur med smarrigt godis före, under och efter behandlingen – pälsvård ska vara njutbart!

Aloe Vera schampo

Förser hud och päls med viktiga ämnen. Särskilt lämplig för känslig hud. Binder fukten i huden. Passar även för långhåriga hundar.

Torrschampo

För hundar, smådjur och katter. Pulver som alternativ till bad i vatten. Perfekt att använda på resor. Avlägsnar dålig lukt och rengör pälsen. Även lämplig för unga djur över 12 veckor.

Fön

Fön Moser Professional H11 2100 Watt. En stark fön med AC-motor 220-240V 50Hz med överhettningsskydd. Luftflöde 22,5l/m, 2 hastigheter, 4 värmelägen och en knapp för kall-luft. Levereras med 2st munstycken.

Relaterade artiklar

Alla artiklar