Stärk djurens tandhälsa

Att ta hand om djurens tänder – även i förebyggande syfte – har många positiva effekter på djurens välmående. Dålig tandhälsa är nämligen ett av de största hälsoproblemen hos våra djur, så det finns mycket att vinna på att hjälpa djuren på traven.

Det allra bästa för hunden eller katten är förstås att borsta tänderna. Det finns inget som slår det, men jag vet också att det ibland är praktiskt omöjligt. Om du får till det utan brottningsmatch så finns speciella tandborstar och tandkrämer speciellt utvecklade för att ta hand om tänder hos hund och katt. Tycker du att en tandborste är svår att hantera så finns även fingertandborstar i gummi, silikon eller mjukt microfiber som underlättar. 

 

Även om vi vet att tandborstning är det bästa för våra djur så vill jag inte att någon ska ha dåligt samvete om det inte blir av. Det är inte värt att låta en god relation förgås för att vi ska få borsta tänderna. Som tur är finns flera förebyggande produkter att satsa på. Här är några av mina favoriter:

  • Ett kosttillskott tillverkat av alger. Det kommer i form av ett pulver som du enkelt strör över maten. Algerna bryter ner bakterierna som bildar plack och tandsten och det här är något du kan ge till din hund och katt dagligen.  
  • Gel med enzymer som stärker djurens eget rengöringssystem och hämmar bakterietillväxt. 
  • Tuggpinnar – finns både för hund och katt. Dessa ger en borstande effekt som hjälper till att motverka plack och tandsten. 
  • Leksaker med dental funktion. Fungerar på samma sätt som en tuggpinne. Kan även kombineras med tandkräm avsedd för hund eller katt.


Till skillnad från hundar och katter har kaniner tänder som växer, ibland så mycket som 2 millimeter i veckan. För att undvika för långa tänder, vilket ofta leder till sneda bett och att kaninen i värsta fall slutar äta, rekommenderar jag att säkerställa att kaninen alltid har tillgång till hö. Torkat hö bör utgöra den största delen av kaninens totala kost. Det i sig bidrar till en förebyggande tandvård hos våra kaniner.

 

Rekommendationerna är att vaccinera sitt djur en gång om året. Mitt bästa tips är att passa på att samtidigt boka en hälsokontroll med tandundersökning. Om vi upptäcker tandproblem i god tid kan vi spara mycket lidande för våra djur och i det långa loppet förbättrar god tandhälsa våra djurs livskvalitet avsevärt. Lycka till!

Relaterade artiklar

Alla artiklar