Skogsbada med din hund

Nej, det handlar inte om att bada i en skogtjÀrn. Helga Haak berÀttar om magin bakom skogsbad och hur du kan göra det till en hundanpassad aktivitet.

Första gĂ„ngen jag stötte pĂ„ uttrycket skogsbad trodde jag att det betydde att bada i en tjĂ€rn eller en sjö i skogen. Sedan fick jag lĂ€ra mig att skogsbad har en betydligt djupare mening. PĂ„ japanska heter det shinrin-yoku, ett uttryck som myntades 1982 i syfte att minska stress orsakat av stadsmiljöer och anvĂ€nda skogen för att förbĂ€ttra japaners hĂ€lsa. Uttrycket har sedan dess letat sig vidare till vĂ€stvĂ€rlden och innebĂ€r att uppleva naturen med alla sina sinnen – att bada i skogens intryck. Stanna upp och fokusera pĂ„ vad du kan se, höra, kĂ€nna, dofta och smaka. 

Vilken natur man har i sin nÀrhet varierar beroende pÄ var i landet man bor, men för mig som bor i södra Sverige, och tillbringar mycket tid i bilen, Àr skog nÄgot exklusivt. Jag minns ett tillfÀlle dÄ jag var tidig till mitt nÀsta sÀljbesök och hittade en liten skog. Jag satte en timer pÄ 20 minuter, gick rakt in i skogen och tillÀt mig sjÀlv att vandra runt och bara vara. NÀr jag kom tillbaka hem senare pÄ kvÀllen hade jag en helt annan energi. De 20 minuterna av skogsbad som jag unnade mig fick jag tillbaka dubbelfalt.

Exakt hur avancerad du vill vara i ditt skogsbadande Àr sÄklart upp till dig, men för mig handlar skogsbad om att ta en paus frÄn vardagen och suga upp naturens fantastiska kraft. Och tÀnk vad underbart att göra det hÀr tillsammans med sin fyrbenta bÀsta vÀn? Jag Àr övertygad om att Àven hundar fÄr energi av skogsbad. 

Stanna upp tillsammans, lÀgg er ner i mossan och lyssna pÄ skogens ljud. För den mer aktiva hunden kan ni passa pÄ att göra roliga lekar och övningar. Göm godis i barken och lÄt din hund anvÀnda nosen, lek kurragömma bakom trÀden eller anvÀnd fallna trÀd och stubbar för hopp- och balansövningar. Att vistas i skogen tillsammans fördjupar er relation och du kan vila i vetskapen att du har gett dig sjÀlv och din hund en hÀrlig upplevelse. Ni fÄr en paus frÄn alla de sinnesintryck som vardagslivet ofta innebÀr och en chans att ladda batterierna. 

Har du ingen skog nÀra dig? Inga problem, en lugn park eller en liten skogsdunge kan ge samma effekt!

Lycka till med skogsbadandet!
Helga Haak

Relaterade artiklar

Alla artiklar