Skogsbada med din hund

Nej, det handlar inte om att bada i en skogtjärn. Helga Haak berättar om magin bakom skogsbad och hur du kan göra det till en hundanpassad aktivitet.

Första gången jag stötte på uttrycket skogsbad trodde jag att det betydde att bada i en tjärn eller en sjö i skogen. Sedan fick jag lära mig att skogsbad har en betydligt djupare mening. På japanska heter det shinrin-yoku, ett uttryck som myntades 1982 i syfte att minska stress orsakat av stadsmiljöer och använda skogen för att förbättra japaners hälsa. Uttrycket har sedan dess letat sig vidare till västvärlden och innebär att uppleva naturen med alla sina sinnen – att bada i skogens intryck. Stanna upp och fokusera på vad du kan se, höra, känna, dofta och smaka. 

Vilken natur man har i sin närhet varierar beroende på var i landet man bor, men för mig som bor i södra Sverige, och tillbringar mycket tid i bilen, är skog något exklusivt. Jag minns ett tillfälle då jag var tidig till mitt nästa säljbesök och hittade en liten skog. Jag satte en timer på 20 minuter, gick rakt in i skogen och tillät mig själv att vandra runt och bara vara. När jag kom tillbaka hem senare på kvällen hade jag en helt annan energi. De 20 minuterna av skogsbad som jag unnade mig fick jag tillbaka dubbelfalt.

Exakt hur avancerad du vill vara i ditt skogsbadande är såklart upp till dig, men för mig handlar skogsbad om att ta en paus från vardagen och suga upp naturens fantastiska kraft. Och tänk vad underbart att göra det här tillsammans med sin fyrbenta bästa vän? Jag är övertygad om att även hundar får energi av skogsbad. 

Stanna upp tillsammans, lägg er ner i mossan och lyssna på skogens ljud. För den mer aktiva hunden kan ni passa på att göra roliga lekar och övningar. Göm godis i barken och låt din hund använda nosen, lek kurragömma bakom träden eller använd fallna träd och stubbar för hopp- och balansövningar. Att vistas i skogen tillsammans fördjupar er relation och du kan vila i vetskapen att du har gett dig själv och din hund en härlig upplevelse. Ni får en paus från alla de sinnesintryck som vardagslivet ofta innebär och en chans att ladda batterierna. 

Har du ingen skog nära dig? Inga problem, en lugn park eller en liten skogsdunge kan ge samma effekt!

Lycka till med skogsbadandet!
Helga Haak

Relaterade artiklar

Alla artiklar