SemestertrÀna med hunden

Har du ocksÄ en hund hemma som kanske inte alltid beter sig exemplariskt? Vi Àr mÄnga hundÀgare som ibland ser mellan fingrarna pÄ vÄra Àlsklingars olater, men nu nÀr du kanske fÄr lite tid över, varför inte ta tag i det en gÄng för alla? Att trÀna med hunden behöver inte alls vara svÄrt, Anna Amnéus pÄ Kompis! har jobbat som hundinstruktör sedan 2014 och delar gÀrna med sig av lite tips!

PÄ sina kurser jobbar Anna enligt det som i hundkretsar kallas mjuka metoder och berÀttar att det i korthet handlar om att jobba med belöningar istÀllet för hot eller tvÄng.
– Vi jobbar inte med att straffa ut saker, mjuka metoder handlar om att fokusera pĂ„ de beteenden man vill ha och visa hunden ett bĂ€ttre alternativ.

Som exempel tar hon en hoppande hund. IstĂ€llet för att sĂ€ga nej och sĂ€tta upp ett knĂ€ tycker Anna vi ska fokusera pĂ„ det vi vill att hunden ska göra. Är önskemĂ„let att den sitter eller gĂ„r och lĂ€gger sig i sin korg nĂ€r det kommer besökare fokuseras trĂ€ningen pĂ„ det och hunden belönas nĂ€r den lyckas.
– Det Ă€r svĂ„rt för hundar att förstĂ„ negationer, berĂ€ttar Anna, det ger inte sĂ„ mycket information, vi behöver istĂ€llet berĂ€tta vad vi vill. Belönar vi hunden nĂ€r den gör rĂ€tt Ă€r sannolikheten dessutom mycket större att den upprepar just det beteendet.

För att fÄ rÀtsida pÄ ett oönskat beteende behöver man enligt Anna stÀlla sig tvÄ viktiga frÄgor; varför gör hunden sÄ hÀr och hur skulle jag vilja att det var istÀllet?
– Börja med att fundera över varför hunden beter sig som den gör, har den inte fĂ„tt göra nĂ„got roligt pĂ„ hela dagen Ă€r det kanske inte sĂ„ konstigt att den blir uppspelt om det kommer besök. I nĂ€sta steg Ă€r det dags att fundera över hur du skulle vilja ha det istĂ€llet.

Inkallning och promenader
En av de viktigaste sakerna att ha koll pÄ som hundÀgare Àr inkallning, det handlar inte bara om sÀkerhet utan ocksÄ om att kunna ge hunden möjlighet att springa sÄ fritt som den behöver.
– Det kan vara svĂ„rt med inkallning, sĂ€ger Anna, det Ă€r sĂ„ vĂ€ldigt belönande för hunden att fĂ„ sticka, bĂ€sta sĂ€ttet att trĂ€na Ă€r dĂ€rför att inte ge hunden möjlighet att dra ivĂ€g. Sele och lina Ă€r bra att ha i början, det ger hunden illusion av att vara lös men ger dig en viktig trygghet. Jag hĂ„ller gĂ€rna inkallningen lekfull, det blir nĂ€stan som ett trick, hunden hör sitt inkallningsord, fĂ„r en rusch och rusar fram till mig för att fĂ„ sin belöning. Inkallning som alltid avslutas med koppel Ă€r inte alls
roligt för hunden, sÄ bÀttre att kalla in mÄnga gÄnger och kanske koppla en av tio.

En annan sak som folk ofta upplever som ett problem Àr hundmöten, hÀr handlar det enligt Anna om att snabbt fÄnga hundens uppmÀrksamhet och avleda intresset.
– Ser du att det kommer en annan hund behöver du snabbt avleda och fĂ„ hunden att fokusera pĂ„ dig, har hunden vĂ€l kastat sig fram och börjat skĂ€lla Ă€r det ofta svĂ„rt att bryta. Ta istĂ€llet kontakt med hunden direkt, hĂ„ll uppmĂ€rksamheten och belöna med en godisbit nĂ€r ni passerat.

Kontakt och förtroende
Nyckeln till framgÄng för bÄde hund och hundÀgare handlar om att skapa förtroende och bygga en bra kontakt.
-Med en hund som kan ta kontakt, som har koll pÄ dig och som vill vara med dig Àr mÄnga av problemen lösta, sÀger Anna, dÄ blir det inte lÀngre ett problem att gÄ i koppel eller komma pÄ inkallning. Och hÀr tycker jag det Àr viktigt att utmana vÄra hundar intellektuellt och vÄga ge dem uppgifter de kan vÀxa med.

Anna berĂ€ttar att hon ganska ofta trĂ€ffar hundĂ€gare som ”bara vill ha en familjehund” men tycker vi tenderar att glömma bort att det faktiskt Ă€r ganska höga krav som stĂ€lls pĂ„ en familjehund.
– Det Ă€r ett tufft jobb att vara familjehund, sĂ€ger Anna. Man ska klara av en ganska rörig hemsituation, vara beredd pĂ„ att trĂ€na intensivt nĂ€r folk har lust och samtidigt kunna fungera de dĂ€r perioderna nĂ€r man kanske inte fĂ„r nĂ„gon uppmĂ€rksamhet alls. Man förvĂ€ntas kunna följa med pĂ„ fotbollsmatch, hem till gamla mormor
 Ja det Ă€r en himla massa olika situationer en hund bara förvĂ€ntas klara, utan att egentligen ha fĂ„tt trĂ€na pĂ„ det alls.

Men hon fyller lugnande i att man inte alls behöver gÄ en massa kurser, det finns mÄnga enkla saker vi kan göra i vardagen för att bygga en hÀrlig relation med sin hund. Och för den som Àr intresserad av trÀning finns det massor av olika aktiviteter
som varken krÀver att man ger sig ivÀg eller medför en massa kostnader.
– Det finns sĂ„ himla mĂ„nga roliga hundsporter nuförtiden, sĂ€ger Anna, svĂ„righeten Ă€r nĂ€stan att vĂ€lja. Nose work har vuxit enormt de senaste Ă„ren, det Ă€r lĂ€tt att komma igĂ„ng med och nĂ„got man kan trĂ€na överallt. Jag Ă€r ocksĂ„ en stor föresprĂ„kare för trick-trĂ€ning som Ă€r bĂ„de hjĂ€rngympa och fystrĂ€ning för hunden. Det finns hur mycket roliga trick som helst och Ă€r jĂ€tterolig trĂ€ning.

Tips! Bra vardagstrÀning för hunden!

UtsÀtt hunden för nya miljöer
Ta med hunden! Vi har ofta sÄ höga krav pÄ vad som rÀknas som aktivitet, men för hunden handlar det ofta om att bara fÄ hÀnga med. Bor du i lÀgenhet och ska gÄ ner med kÀllsorteringen eller ska göra ett Àrende, ta med hunden. Det behöver inte vara sÄ avancerat utan handlar snarare om att inkludera hunden i sin vardag.

UpptÀck nya platser
Ha en leksak liggande i bilen och gör du ett kort stopp, ta ut hunden och lek. Kan hunden leka och ha roligt pÄ en plats ökar ocksÄ
möjligheten att den kan jobba pÄ nya platser. SÄ lek pÄ minst en ny plats varje vecka.

Kom till ro pÄ en filt
En filt som hunden kÀnner sig trygg pÄ förenklar en massa i vardagen, filten Àr lÀtt att ta med och ger hunden en trygg plats oavsett om du vill fika med kompisar eller ska pÄ fotbollsturnering.

Relaterade artiklar

Alla artiklar