Säkra balkongen med kattnät

Har din katt också fått vårkänslor? Även innekatter märker av att det är härligt ute så här års, och en del vill kanske passa på att tassa ut på balkongen. Så skapar du en trygg balkongmiljö med hjälp av kattnät!

Nyfikna katter har en tendens att vilja utforska den spännande – eller skrämmande – balkongkanten. Utan ett kattnät kan olyckan snabbt vara framme om katten tar sig över räcket. Enligt Jordbruksverket är kattnät ett krav på balkonger som har en högre fallhöjd än fem meter

 

 

Här är några bra saker att tänka på när du ska välja kattnät:

  • Ett bra kattnät ska tåla såväl väder och vind som klösande kattklor.  
  • Mät ordentligt så att måtten blir rätt. Ta gärna till lite marginal, det gör det enklare att montera nätet på ett säkert sätt. Blir nätet alldeles för stort kan du alltid klippa till nätet till rätt storlek, alternativt vika in kanterna.
  • Lägg till lite sömsmån så att nätet slackar lite, så blir det svårare för katten att klättra i det.
  • En del kattnät sätts upp med hjälp av monteringssats medan en del monteras med hjälp av buntband. Det förutsätter dock att du har någonstans att fästa buntbanden, vilket kanske inte alltid är ett alternativ, exempelvis om balkongen saknar tak. Om du behöver borra – kolla först med din hyresvärd eller förening, och använd plugg om det behövs. 
  • Om du väljer ett transparent nät, sätt gärna upp något i nätet så att både katten och andra djur ser att det finns ett nät. Fåglar kan lätt fastna. 
  • Även om du har monterat ett kattnät, ha alltid uppsikt över din katt om den vistas på balkongen. Katter är listiga och smidiga djur som ibland överlistar sina hussar och mattars försök att säkra deras tillvaro.  
  • Tänk på att kattnät även går att fästa vid ett fönster, om du saknar balkong eller uteplats.

Ha en härlig balkongsommar tillsammans med din katt!

Relaterade artiklar

Alla artiklar