Så tränar du din hamster att sluta bitas

Hamster är ett av våra populäraste husdjur. De är söta och charmiga, mjuka och fluffiga med små tassar, öron och vippande näsa. Men – de har en benägenhet att vilja bitas! Här följer tips på hur du och din hamster kan få en bra relation.

Nästan alla husdjur behöver tid på sig för anpassning till ett nytt hem. Hamstern är inget undantag.

Hamstrar är gnagare, precis som marsvin. När hamstern bits sker det av osäkerhet och rädsla, inte aggression. Ta det därför varsamt med träningen och avvänjningen att bitas.

1. Inledningsvis ska du låta hamstern få bli hemmastadd i buren och med sin omgivning. Vistas därför nära buren eller inhägnaden och tala till hamstern. Låt den vänja sig vid ditt utseende, ditt ljud och din doft.

2. Efter några dagar kan du lägga handen ovanpå buren eller sträcka in den, utan att vidröra hamstern, som efter ett tag blir avslappnad, nyfiken och kommer att närma sig. Ha en godbit i beredskap i den handen, att ge i belöning när hamstern inte bits. Godbiten kan vara ett färskt hallon eller popcorn. Upprepa gärna processen flera gånger om dagen.

3. Det är viktigt att hamstern själv får ta initiativet att komma fram till din hand och sedan låta sig bli berörd över ryggen. Trygghet och förtroende går hand i hand.

Om hamstern är tam men börjar bitas (igen) kan det bero på att den har ont någonstans. Då bör ni uppsöka veterinär. Tänk på att aldrig bestraffa en hamster när den biter. Då kommer det bara att bli värre. Träning och tålamod är det bästa receptet.

Källa: Howstuffworks

Relaterade artiklar

Alla artiklar