SĂ„ tar du hand om seniorhunden

I takt med att din hund blir Ă€ldre grĂ„nar pĂ€lsen, den sover mer, fĂ„r sĂ€mre syn och hörsel och blir stelare i kroppen. Hunden orkar inte lika mycket som den en gĂ„ng gjorde – vilket stĂ€ller andra krav pĂ„ dig som Ă€gare.

Syn, doft och hörsel

Du kan hjÀlpa en hund som blivit blind eller ser sÀmre genom att placera luktmarkörer i hemmet sÄ att den lÀttare kan hitta rÀtt vÀg. AnvÀnd rösten mycket nÀr ni gÄr pÄ promenad och belöna hunden nÀr den följer efter dig. Du kan anvÀnda en sÀrskild vÀst pÄ hunden som visar att den Àr döv eller blind sÄ att andra kan vara uppmÀrksamma. En Àldre hund har ocksÄ ofta en torrare nos vilket minskar förmÄgan att kÀnna dofter och kan leda till sÀmre aptit. Gör maken smaskigare genom att vÀrma upp den eller addera vatten eller kanske en Àggula. 

Kropp och rörelse

NÀr hunden blir Àldre försÀmras Àven blodflödet till huden och den kan ha lÀttare att frysa. KlÀ pÄ din hund en tröja eller jacka under kyliga promenader. Precis som oss mÀnniskor har en seniorhund svÄrare att röra pÄ sig och Àr stelare i kroppen. Den kan ha svÄrt att hoppa upp i soffan, sÀngen eller bilen och kan behöva hjÀlp i form av ramper. Att resa pÄ sig tar lite lÀngre tid och promenaderna gÄr i lÄngsammare takt. Ge hunden den tid den behöver och undvik att stressa. Att aktivera hunden Àr fortfarande viktigt, men ta det lite lugnare och lÄt det ske pÄ hundens villkor. FortsÀtt gÀrna med mental trÀning, som exempelvis fodersök, och gör trick som Àr mindre fysiskt krÀvande. 

Har du en hund som glider runt pÄ parketten? LÀgg ut trÀningsmattor som ger bÀttre grepp eller anvÀnd strumpor med halkskydd. Placera gÀrna ut flera hundsÀngar och mjuka ytor dÀr hunden kan vila. Om den har inkontinensproblem kan det vara en god idé med sÀngar i tvÀttbara material eller extra skyddande handdukar. Kontakta din veterinÀr för rÄd om hur inkontinens kan behandlas. 

Ha för vana att regelbundet kÀnna igenom och titta pÄ hunden och lÀgg mÀrke till förÀndringar i beteendet. En ovanligt tillbakadragen och orolig hund kan betyda smÀrta. 

Mat och tÀnder

NÀr djur och mÀnniskor blir Àldre Àr tandproblem ingen ovanlighet. Ta hand om hundens tÀnder genom borstning och tuggben för att förebygga tandsjukdomar och tandsten. Ge hunden ett bra seniorfoder som ger den tillrÀckligt med nÀring men samtidigt hÄller  extrakilon borta. En hund som har svÄrt att böja sig ner till golvet kan ha nytta av att mat- och vattenskÄlen placeras pÄ lite högre höjd. 

Sist men inte minst – ta vara pĂ„ er tid tillsammans! Att ta hand om och anpassa sig till en Ă„ldrande hund kan vara bitvis krĂ€vande, men de sista Ă„ren kan ocksĂ„ bli otroligt fina och givande. 

 

KĂ€llor: Hundakademin, Anicura

Relaterade artiklar

Alla artiklar