Så tar du hand om seniorhunden

I takt med att din hund blir äldre grånar pälsen, den sover mer, får sämre syn och hörsel och blir stelare i kroppen. Hunden orkar inte lika mycket som den en gång gjorde – vilket ställer andra krav på dig som ägare.

Syn, doft och hörsel

Du kan hjälpa en hund som blivit blind eller ser sämre genom att placera luktmarkörer i hemmet så att den lättare kan hitta rätt väg. Använd rösten mycket när ni går på promenad och belöna hunden när den följer efter dig. Du kan använda en särskild väst på hunden som visar att den är döv eller blind så att andra kan vara uppmärksamma. En äldre hund har också ofta en torrare nos vilket minskar förmågan att känna dofter och kan leda till sämre aptit. Gör maken smaskigare genom att värma upp den eller addera vatten eller kanske en äggula. 

Kropp och rörelse

När hunden blir äldre försämras även blodflödet till huden och den kan ha lättare att frysa. Klä på din hund en tröja eller jacka under kyliga promenader. Precis som oss människor har en seniorhund svårare att röra på sig och är stelare i kroppen. Den kan ha svårt att hoppa upp i soffan, sängen eller bilen och kan behöva hjälp i form av ramper. Att resa på sig tar lite längre tid och promenaderna går i långsammare takt. Ge hunden den tid den behöver och undvik att stressa. Att aktivera hunden är fortfarande viktigt, men ta det lite lugnare och låt det ske på hundens villkor. Fortsätt gärna med mental träning, som exempelvis fodersök, och gör trick som är mindre fysiskt krävande. 

Har du en hund som glider runt på parketten? Lägg ut träningsmattor som ger bättre grepp eller använd strumpor med halkskydd. Placera gärna ut flera hundsängar och mjuka ytor där hunden kan vila. Om den har inkontinensproblem kan det vara en god idé med sängar i tvättbara material eller extra skyddande handdukar. Kontakta din veterinär för råd om hur inkontinens kan behandlas. 

Ha för vana att regelbundet känna igenom och titta på hunden och lägg märke till förändringar i beteendet. En ovanligt tillbakadragen och orolig hund kan betyda smärta. 

Mat och tänder

När djur och människor blir äldre är tandproblem ingen ovanlighet. Ta hand om hundens tänder genom borstning och tuggben för att förebygga tandsjukdomar och tandsten. Ge hunden ett bra seniorfoder som ger den tillräckligt med näring men samtidigt håller  extrakilon borta. En hund som har svårt att böja sig ner till golvet kan ha nytta av att mat- och vattenskålen placeras på lite högre höjd. 

Sist men inte minst – ta vara på er tid tillsammans! Att ta hand om och anpassa sig till en åldrande hund kan vara bitvis krävande, men de sista åren kan också bli otroligt fina och givande. 

 

Källor: Hundakademin, Anicura

Relaterade artiklar

Alla artiklar