Så tar du hand om ditt husdjurs päls – steg för steg

Ett regelbundet bad ger en glänsande, väldoftande och välmående päls, men vilka produkter behöver du egentligen? ZooMetro guidar till den bästa pälsvården.

En nybadad päls ser välvårdad ut, är gosig att mysa med, glänser och doftar gott. Precis som vi egentligen vill ha det alla dagar om året, men det är inte alltid så enkelt då det finns många pälsvårdande produkter att välja bland. Det är därför viktigt att välja produkter som är anpassade för ditt husdjurs päls och hud.

Ett hund- eller kattschampo gör pälsen ren och fin utan att torka ut eller irritera huden. Balsam är lätt att koppla ihop med lång päls, men det fyller en viktig funktion även för kort päls. Balsam har en vårdande och impregnerande effekt och fungerar som en skyddande barriär som förhindrar att smuts tränger ner i hud och päls. Med andra ord behöver du inte bada ditt husdjur lika ofta om du använder balsam. Har ditt djur en lång päls så har balsam även en utredande effekt som på ett skonsamt sätt hjälper till att reda ut tovor.

Både lång- och korthåriga husdjur behöver badas regelbundet. Vid schamponering löses smuts och fett upp, huden får luft och porerna blir rena. Husdjur som vistas i stadsmiljö med avgaser och föroreningar behöver extra täta bad och välgörande schampo- och balsambehandlingar. Balsam skyddar pälsen från slitage och passar även till korthåriga husdjur. Schampo för människor ska inte användas till djur eftersom vi har helt olika pH-värden. Pälsen rengörs dåligt och oljor, fett och smuts som blir kvar gör att pälsen kan bli torr och flygig med sköra hårstrån som följd.

Är du osäker på vilket schampo och balsam du ska välja? Fråga experterna på din lokala ZooMetro-butik!

Pälsvård börjar på insidan och du kan påverka kvalitén på ditt husdjurs päls med hjälp av vad den äter. Det är viktigt med en fullvärdig kost, men för att få en extra välmående päls och hud kan du komplettera med laxolja. Laxoljan innehåller både omega 3 och 6 som kan bidra till en tjockare och glansigare päls och kan även förbättra förbättrar kvaliteten på trampdynor och klor.

Visste du att…
…när du masserar in schampo och balsam så stimulerar du djurets blodomlopp vilket ger mer syre till hela kroppen. Samma effekt ger även pälshandsken som avlägsnar löst hår. Du får ett piggare och gladare husdjur helt enkelt!

Steg för steg till bästa pälsvården

1. Blöt ditt husdjur
2. Massera in schampot – extra noga på nedre delen av ditt djur
3. Skölj lätt
4. Massera in schampo igen, glöm ej ansikte och mellan tårna
5. Skölj
6. Applicera balsam ända ut i topparna
7. Borsta ditt husdjur så att eventuella tovor reds ut
8. Skölj noga
9. Torka husdjuret med torkduk/handduk
10. Föna djuret torrt (gäller speciellt de långhåriga husdjuren)

Glöm inte att belöna ditt husdjur med smarrigt godis före, under och efter behandlingen – pälsvård ska vara njutbart!

Relaterade artiklar

Alla artiklar