Så skapar du en djurvänlig jul

God mat i mängder, julklappar och mysiga stunder med familjen. Julen är en högtid då många vill göra det där lilla extra för sina nära och kära. Men hur kan vi egentligen skapa en speciell helg för våra husdjur?

ZooMetro tipsar om hur du håller stämningen på topp för hela familjen, och dessutom – vad den mest uppskattade gåvan för varje hund, katt och annan fyrbent vän är!

Det går inte att komma ifrån att julen medför några saker att tänka på när det kommer till ditt eller erat husdjur, men med god planering blir högtiden en härlig tid för hela familjen. Många hund- och kattägare vet att paketsnören lockar mer till lek än något annat, och i lekens iver är det lätt hänt att ett snöre sväljs och ställer till det för tarmarna. Lägg klapparna på en plats där djuren inte kommer åt dem och se till att städa undan omslagspapper och snören direkt efter att ni öppnat klapparna.
Även lågt hängande julgranspynt är perfekta leksaker. För att känna dig lugn är det bättre att hänga dekorationerna högre upp i granen och för att vara extra säker på att det inte sker några olyckor gör du enklast i att satsa på produkter av plast istället för glas. Detsamma gäller såklart levande ljus – mysigt och självklart på julen, men bäst på en säker höjd.

Alla julfiranden ser olika ut, i år kanske i än större utsträckning, men en gemensam nämnare brukar vara att släkt, vänner och barn i alla åldrar för att umgås. Och självklart också våra kära djur. Oavsett om du tar emot besök eller är bortbjuden, tänk till kring hur ni ska umgås. Hör av dig och både berätta om ditt eget djur och ställ frågor – kommer några andra hundar eller katter att vara med? Blir det många barn som vill klappa och leka? Många nya människor kan vara påfrestande för ett djur, särskilt om det lätt blir stressat, men genom att göra i ordning en lugn och bekväm plats dit ditt husdjur kan gå undan kan det få vila när det själv vill. Om du firar någon annanstans än hemma kan du gärna ta med en bädd eller filt som din hund eller katt brukar sova på.

En höjdpunkt för många julfirare är de dignande julborden. Dofterna av skinka, korv och sill kommer såklart att vara frestande för din hund eller katt, men istället för att göra det komplicerat och fundera på vad som är säkert att dela med dig av är det både enklare och bättre för alla att dra en tydlig gräns. Mat för människor kan vara skadlig för djur och är avsedd för människor. Gör istället helgen speciell med ett extra smakrikt foder, toppa med våtfoder med hög kötthalt, ett tuggben eller en annan godsak avsedd för ditt djur. Genom att lägga mat eller godis i en aktiveringsleksak håller sig våra älskade djur sysselsatta och får dessutom mental träning.

Men vad är då egentligen den perfekta gåvan till din hund, katt, kanin eller undulat?
Husdjur är en viktig del av familjen och förtjänar självklart också uppskattning. Varför inte skämma bort husdjuret med ett gott tuggben, en ny leksak eller en mjuk och skön vilokudde? Det finns mängder av fina gåvor för alla behov och plånböcker. Ytterligare en gåva som kommer att uppskattas är din tid. Närhet, kärlek och din fulla uppmärksamhet. Försök hitta tid att gå extra långa promenader, kanske mysa tillsammans i soffan och visa hur mycket du uppskattar ditt husdjurs sällskap – du kommer att få minst lika mycket kärlek tillbaka.

Relaterade artiklar

Alla artiklar