Så räddar du vintertassarna

Text: Lina Nilsson
Foto: Shutterstock

 

Snöklumpar i pälsen och spruckna trampdynor. Salt, is och sand mellan tårna. Den långa, kalla vintern frestar hårt på tassarna. Här är några tips på hur ni tar hand om (mer eller mindre) lurviga fossingar i vinter.

 

Ge din älskling smörj!
När det gäller tassar gör du bäst i att vara proaktiv. Kylan och i synnerhet allt vägsalt som din raring trampar omkring i är riktigt slitigt för trampdynorna. Faktum är att tassarna faktiskt är relativt väl anpassade för kyla på många raser, men vägsaltet är framtaget specifikt för att smälta snö och är därför väldigt uttorkande. Se därför till att smörja in trampdynorna med tass-salva innan ni går ut. Smörj regelbundet och i god tid så att krämen hinner gå in i huden ordentligt innan ni beger er ut på vinteräventyr.

“Plums! Rätt ner i tassbadet.”

Klipp och trimma
Snöklumpar i pälsen är så klart givet om vintern. Men förutom att hela djuret blir kallt och blött så är snö som blir kvar kring tassarna extra problematiskt. I snön samlas salt, sand och annat skräp som lätt kilar in sig mellan tår och under klor, vilket kan orsaka skav och sprickor. Se därför till att hålla klorna välklippta. Har du en långhårig liten varelse kan det också vara värt att trimma underbenspälsen, och i synnerhet pälsen mellan tårna, för att slippa behöva ge en full tassmanikyr efter varje utomhuslek.

Torka och rengör
Det är viktigt att din fyrbenta vän blir varm och ren så snart ni kommer in. Förutom att blöt päls fortsätter att kyla även inne i värmen så finns skräp och salt kvar under trampdynorna – så in i duschen direkt och spola av tassarna. Eller om du inte vill ha snömodd i hela hemmet, varför inte ställa en balja med ljummet vatten i hallen? Plums, rätt ner i tassbadet!
Lång päls? Kanske kan du då spara en hel del pälsvårdstid genom att rent av använda en overall?

 

Dags för dojor?
Du smörjer, rengör, torkar och smörjer lite till — men inget hjälper. Om du har en riktig liten torris hemma kanske det är dags att ta till det tunga artilleriet. Varför inte satsa på ett par skor som en sista utväg? Hundskor skyddar mot kyla, salt, och hårt underlag — rekommenderas varmt för väldigt torra tassar så att de får möjlighet att läka.

Relaterade artiklar

Alla artiklar