Så övar du nostarget med din kanin

Foto: Helga Haak

Är du sugen på att lydnadsträna din kanin? Med hjälp av godis och en targetpinne med boll kan du enkelt öva på inkallning med din kanin.

Genom att lära din kanin att följa en targetpinne med sin nos kan du lära den att till exempel komma på inkallning. Saker som ett djur ska beröra med sin kropp kallas ofta för target, och i det här fallet ska kaninen röra en liten boll på spetsen av en pinne – en targetpinne – med sin nos.

Målet med övningen är att få kaninen att vidröra targetbollen med nosen och sedan hålla kvar nosen eller följa bollen.

Börja med att sitta eller stå framför din kanin och ha ett antal godisbitar redo. Håll händerna bakom ryggen med godis i den ena handen och targetpinnen i den andra. Placera försiktigt bollen nära kaninens nos och belöna den med godis när den nosar på eller på annat sätt vidrör bollen. Tänk på att det är kaninen som ska röra targetbollen, du ska inte röra kaninens nos med targetbollen.

Upprepa övningen ett par gånger och placera sedan targetpinnen en bit ifrån så att den måste röra sig lite för att nå fram. Lär kaninen att följa targetpinnen genom att långsamt flytta den när kaninen närmar sig och belöna när den försöker följa efter. Fortsätt sedan att belöna när kaninen rör, eller följer efter targetbollen i flera sekunder.  Ta en paus när godisbitarna är slut och fortsätt öva regelbundet. På samma sätt kan du sedan öva in andra trix med din kanin som tex hinderhoppning eller gå igenom en tunnel. Bara din fantasi sätter gränserna.

Källa: wiki.zoogiganten.se

Relaterade artiklar

Alla artiklar