Så kan katten och valpen bli vänner

Myten om att hundar och katter inte går ihop stämmer inte alltid. Det kan gå alldeles utmärkt att låta en valp flytta in i kattens hem – om du har tålamod och ger båda rätt förutsättningar. Så här kan du göra för att underlätta det första mötet.

Nosa på distans
Både hundar och katter kommunicerar via doftmarkeringar. Låt därför katten och hunden vara åtskilda i olika rum under de första dagarna. Då kan de känna varandras doft och höra varandra på håll. Lägg ut en filt med hundens doft i kattens rum, och tvärtom. Se till att ge båda mycket gos och kärlek under den här perioden så att ingen känner sig åsidosatt.

Byt rum
När hunden och katten verkar tillfreds med situationen kan du låta dem byta rum med varandra, dock utan att träffas. Fortsätt ge mycket kel och närhet och skifta gärna fram och tillbaka under några dagar.

Mötas på avstånd
När katten och hunden har börjat vänja sig vid att känna den andres doft nära inpå är det dags att låta dem träffas i samma rum. Ha dem åtskilda med exempelvis ett galler eller en barngrind. Välj ett rum där båda känner sig hemma, det är extra viktigt för katten som i ett bekant rum redan känner till sina gömställen. Håll hunden kopplad under hela tiden så att du har full kontroll.

Träffas på riktigt
Om mötet på håll gick bra är det dags att mötas utan några barriärer. Se dock till att hunden inte får en chans att jaga eller retas med katten. Om hunden ändå gör det, var försiktig med att bestraffa hunden eftersom det finns en risk att hunden då kopplar straffet till katten. Målet är att belöna hunden om den håller sig lugn när katten finns i närheten.

Förbered flyktvägar
Förhoppningsvis har hunden och kattens allra första möte gått smidigt och smärtfritt och de kan nu vistas i samma rum samtidigt. Även om allt verkar gå vägen är det en bra idé att ordna med flyktvägar för katten om den skulle känna sig trängd av hunden. Det kan vara en högt placerad yta dit hunden inte kan ta sig. Ett tips är att ställa ut exempelvis en byrå i trånga passager, så att katten har någonstans att hoppa upp om de skulle mötas oförberedda. Lämna inte hunden och katten ensamma utan uppsyn under den första tiden.

Ge dem separata utrymmen
Både katten och hunden behöver få ha sin matskål i fred för att de ska känna att de har sitt eget utrymme. Utöver mat, säkerställ också att katten har tillgång till vatten, kattlåda, leksaker och klösmöjligheter utom räckhåll för hunden. Låt också hunden äta utan att bli störd av katten, annars kan hunden börja vakta sin mat och det uppstår bråk. Kom ihåg att det kan ta ett tag för båda att vänja sig vid den nya situationen, men med lite tålamod finns goda chanser för att de blir goda vänner.

Relaterade artiklar

Alla artiklar