Så gör du hemmabakat till din katt

Har du en katt i huset, så har du med största sannolikhet en riktig finsmakare att imponera på. Din lilla prins eller prinsessa vill du såklart skämma bort med något riktigt gott. Och finns det egentligen någon mer krävande jury än en katt? Vi som har turen att leva med dessa fantastiska djur vet ju att de är riktiga smakexperter, ofta med ett unikt sätt att uttrycka vad de tycker om det vi serverar. Tänk då om du lyckas baka något som din katt älskar – en ren glädje och magi för er båda!

Kattens smaksinne är anmärkningsvärt. Trots att de har färre smaklökar än oss människor är deras smaksinne specialiserat och ganska kräset, särskilt när det gäller textur, doft och konsistens. Därför är det inte ovanligt att de har väldigt specifika preferenser, som vi kattägare får anpassa oss efter.

När jag bakade kattgodis senast märkte jag att min katt, Saga, föredrar lite mjukare godbitar. Så när jag tar ut godsakerna från ugnen låter jag dem svalna långsamt för att behålla en mjuk kärna. Om din katt däremot gillar lite krispiga snacks, är det bara att lämna godiset i ugnen lite längre tills det fått en mer gyllenbrun färg – då blir det där härliga krispet som vissa katter älskar.

När vi gör våra egna godsaker kan vi anpassa ingredienserna efter vad vi vet är bra och smakligt för våra katter. I mitt senaste baktest valde jag att använda TRIXIE’s Premio leverpaté för katter, blandade den med lite ägg, potatismjöl och en nypa kattmynta.

Förutom att kattmynta bidrar till en oemotståndlig smak, innehåller den torkade kattmyntan fibrer som tex hjälper kattens matsmältning och kan bidra till att naturligt förhindra bekymmer med hårbollar. Resultatet? En solklar succé! Saga verkade väldigt nöjd, men jag måste nog inse att det kanske var kattmyntan som verkligen gjorde susen och inte min kärlek till baket. Eller var det kanske en magisk kombination ?

För att forma godiset använde  jag TRIXIE’s bakmatta (dubbel sats för att fylla hela). Det går givetvis bra med andra små formar eller att bara att klicka ut smeten på bakpappret.

Helgas hemlagade kattgodis

Ingredienser:

2 msk TRIXIE Premio paté (valfri smak)

1 tsk  torkad kattmynta (mortla gärna för finare konsistens)

1 ägg

0,5 dl potatismjöl eller majsmjöl

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C
  • Blanda de torra ingredienserna
  • Tillsätt paté och ägg. Rör om till en jämn smet.
    Är smeten för trögflytande, tillsätt lite vatten.
  • Bred ut smeten i formen eller klicka ut på en bakplåt.
  • Grädda i 10–12 minuter, eller tills de är fasta men fortfarande mjuka.
  • Låt godisarna svalna helt innan servering.

Förvara kattgodisarna i kylen i upp till en vecka, eller frys in dem för längre hållbarhet.

Relaterade artiklar

Alla artiklar