Så får du valpen rumsren – träning och tips

För att få din valp rumsren krävs träning, kärlek och en stor dos tålamod. Här delar vi med oss av tips och tricks som gör processen så enkel och smidig som möjligt!

Rumsrenhet är något som du aktivt måste träna med din valp. Hur lång tid det tar är individuellt, men vissa hundar är inte helt rumsrena förrän efter 8–10 månader. En valp behöver kissa och bajsa ofta, räkna med allt mellan 6–10 gånger per dag.

Sätt rutiner

En valp behöver ofta kissa direkt efter lek och direkt efter att den har vaknat upp från en sovstund. Den behöver dessutom bajsa ungefär 15–20 minuter efter att den har ätit. Alla valpar är olika, men det är generella beteenden som kan hjälpa dig att sätta rutiner. När det är dags att kissa eller bajsa lyfter du ut valpen, gärna på samma plats så att den lättare ska förstå vad du vill att den ska göra. Välj med fördel en lugn plats utan ljud och aktiviteter som distraherar valpen. Ge valpen den tid som behövs, var lugn och tålmodig. Beröm valpen när den har kissat eller bajsat. Kombinera gärna dessa rutiner med fasta tider för promenader och mat. 

Träning under natten

En valp har inte lärt sig att hålla sig på samma sätt som en vuxen hund kan och har därför ett stort behov av att gå ut och kissa även under natten. Särskilt i början av träningen kan det vara en god idé att ställa klockan ett par tillfällen under natten för att gå ut och kissa. Det kan kännas tungt och motigt att ta sig ut, men tänk på att de nattliga kisspauserna kommer att minska med tiden. Ha även för vana att gå ut precis innan ni går och lägger er och direkt när ni vaknar. Sov gärna nära valpen under den första tiden och var uppmärksam på signaler att den behöver gå ut, det kan till exempel vara att den gnyr, går runt i rummet eller är allmänt orolig. 

Hantera olyckor

Under tiden då du tränar valpen att bli rumsren kommer olyckor oundvikligen att ske inomhus. Lyft lugnt och försiktigt upp valpen och bär ut den, ibland kommer det lite till när den väl är utomhus. Gör detta först, innan du torkar upp olyckan. Skrik eller skäll inte på valpen, det skapar en känsla av skam hos valpen och kan skada er relation. Kom ihåg att träning, kärlek och tålamod är nyckeln till vägen framåt. Lycka till! 

 

Källor: Lassie, Agria, Anicura

Relaterade artiklar

Alla artiklar