Så får du katten att sluta klösa på möblerna

Katter älskar att klösa – och behöver också få göra det. Genom att skapa bra klösytor i hemmet kan du minska risken att din fyrbenta vän ger sig på möblerna.

Har du också en sönderklöst soffa i vardagsrummet? De flesta kattägare kan vittna om att katter gärna klöser sönder våra stoppade möbler – och det är svårt att få dem att sluta. Det finns flera skäl till att katter klöser. De vässar klorna, tränar och stretchar musklerna och doftmarkerar med hjälp av små körtlar under tassarna. Det bästa sättet att få katten att lämna möblerna ifred är att ge den en alternativ men lika bra yta att klösa på.

Välj rätt material

Många katter har bestämda åsikter kring vad de gillar och inte gillar att klösa på, och det gäller att hitta det material som just din katt tycker bäst om. Det viktigaste är att katten kan låta klorna sjunka in i materialet ordentligt. Tyg, papp, kork, olika typer av rep och sisal är populära material. Se om du kan hitta något material som liknar det katten helst klöser på i dagsläget eller testa er fram för att hitta en favorit.

Placera stabilt

Katter tar gärna i lite när de klöser, därför är det viktigt att klösmöbeln är stabil och inte vinglar. Liksom materialpreferens tycker katter om olika vinklar på klösmöbeln. En del gillar en vertikal vinkel, andra föredrar ytor som lutar något och ytterligare några gillar att klösa horisontellt. Här kan kattens ålder spela in – äldre katter orkar inte klösa lika högt upp som yngre och piggare katter. Vill katten fortfarande inte klösa på den nya klösmöbeln? Testa att gnida in eller spreja ytan med kattmynta för att göra den mer attraktiv. Tänk på att byta ut klösmöbeln mot en ny när den är sliten och inte längre ger lika bra motstånd.

Täck över möbler

Envisas din katt fortfarande med att klösa på möblerna och andra förbjudna ställen? Täck över ytorna med plast eller aluminiumfolie så att ytan blir obekväm för katten. Behåll platsen eller folien på i några veckor och håll tummarna för att katten nu är tokförälskad i sin nya, fantastiska klösmöbel!

Källor: wiki.zoogiganten.se, Agria, Hill’s pet

Relaterade artiklar

Alla artiklar