Så får du hunden att älska ett sommarbad!

Vissa älskar det medan andra avskyr det – att simma och bada är en vattendelare för våra fyrbenta vänner. Men det är både en bra träningsform och kan ge behaglig svalka under varma sommardagar. ZooMetro tipsar om hur du får din hund att tycka bättre om ett dopp i plurret.

Alla hundar tycker inte om vatten, så enkelt är det. Men de flesta kan lära sig att vatten inte är något farligt utan tvärtom – roligt och skönt. Det är både en skonsam träning för lederna och dessutom är det väldigt behagligt att snabbt kunna svalka en pälstäckt kropp en het sommardag. Det viktigaste är att göra badet till en trevlig aktivitet – låt hunden bestämma villkoren och acceptera ett nej.

Välj en hundvänlig badplats

På många offentliga badplatser råder hundförbud, hör med din kommun om vilka badplatser som välkomnar våra fyrbenta vänner. Svenska brukshundsklubben har även sammanställt en lista på hundvänliga bad runtom i landet. Det är också klokt att välja badplats ur din hunds perspektiv. Det ska vara lätt att ta sig ner och upp ur vattnet, utan risk för att ramla i. En sandstrand, och helst en grund sådan, är att rekommendera.

Börja lätt och låt hunden styra takten

Många hundar som inte har badat så mycket kan vara rädda för att hoppa i, och det är inte så konstigt – de har ju levt hela sina liv på torra land. Låt hunden själv bestämma när det är dags för det första doppet.

Ta med den till stranden och bada själv för att visa att det inte är något att vara rädd för. Om ni har en hundkompis som gillar att bada – ta med den också! Försök göra det till en naturlig sak att umgås vid stranden och locka inte med godis eller leksaker det första ni gör. Ta med en picknick och låt det ta tid. När hunden känns avslappnad i att befinna sig vid stranden kan du testa att leka med en flytande leksak i vattenbrynet, och kanske tar den första steget själv. Visar hunden att den inte vill så försök inte tvinga den, fortsätt bada själv och se dagens övning som avklarad.

Träna på tekniken – börja med flytväst

Det är inte lätt att lära sig simma, och det är läskigt när vattnet inte känns som det bär. I början kan därför en flytväst vara ett bra hjälpmedel för att ge lite extra flytkraft. Dessutom kan du själv hålla i flytvästens handtag på hundens rygg för att kunna stötta ytterligare.

Lycka till och bada lugnt!

Källa: Agria.

Relaterade artiklar

Alla artiklar