Så duckar du godisfällan

Som hundägare vill man såklart belöna sin hund när den gjort något bra. Men ofta kan det leda till att hunden får godis allt för ofta — eller att den börjar tigga. Här är tipsen på hur du kan tänka för att ni inte trilla i godisfällan.

Belöning är för många nyckeln till framgång när man tränar sin hund, från valpåren men också upp i vuxen ålder. När hunden får belöning stärker det också bandet mellan er. Men, för mycket av det goda kan bli ett problem. Det är viktigt att hålla koll på vad godiset innehåller och att belöningen sker vid rätt tillfällen — och inte uppmanar till oönskade beteenden.

Matbordsfällan

Ett vanligt misstag är att hunden får godis vid matbordet. Det riskerar att träna hunden till att tigga mat varje gång någon sätter sig ned för att äta. När hunden väl är vid matbordet kan det lätt bli så att den får av maten vi äter, vilket till och med kan vara potentiellt giftigt för din fyrbenta vän. Choklad, lök, vitlök, nötter och russin är exempel på livsmedel som kan vara skadliga för en hund.

Allt är relativt

Tänk också på att våra livsmedel kan vara onyttiga för hundar när det gäller energikvoten. Tänk på din hund inte bara är en annan art med annan ämnesomsättning, deras kroppshydda är ofta bara en bråkdel av en människas. Två skivor salami för en hund kan motsvara samma energimängd som när du själv äter fyra kakor. Två ostskivor kan vara likvärdigt med att din hund får en hamburgare, och så vidare. Försök därför att hålla koll på energiinnehållet och din hunds maxintag.

Håll koll på innehållet

Det finns ett brett utbud av hundgodis för både små och stora hundar. Ett godis med naturliga ingredienser och hög kötthalt är vanligtvis en renare produkt utan färgämnen och smakförstärkare. Om ni tränar mycket kan du välja ett nyttigare belöningssnacks med låg fett- och sockerhalt, så att du med gott samvete vara lite mer frikostig med belöningen.

Relaterade artiklar

Alla artiklar