SĂ„ blev mina katter och hundar kompisar

Det sÀgs att vissa mÀnniskor gillar hundar, andra gillar katter. Men kanske Àr du som jag och föredrar bÄda? Med genomtÀnkta strategier och bra hjÀlpmedel har vi lyckats vÀlkomna tvÄ adoptivkatter in i vÄrt hundhem.

I somras var det dags för oss att Ă€ntligen bli med katt. Vi bor pĂ„ landet sĂ„ jag övertalade familjen om att katter Ă€r mysiga familjemedlemmar och dessutom effektiva mössjĂ€gare. Det gick vĂ€gen! Sagt och gjort – vi adopterade tvĂ„ hemlösa katter vilket kĂ€ndes som en sjĂ€lvklarhet.

NÀr katterna flyttade in var vi noga med att inte lÄta dem möta hundarna pÄ en gÄng. Det hÀr fÄr lov att ta tid, var min strategi. Bor du stort och kan upplÄta en del av hemmet till hundarna och en annan del till katterna Àr det optimalt, annars gÄr det att avgrÀnsa ytorna eller rummen med hjÀlp av hundgrindar eller kompostgaller. 

Efter nÄgra dagar tog vi undan katterna frÄn rummet en stund och lÀt hundarna gÄ in och nosa. Hundarna var vÀldigt nyfikna pÄ katternas doft. Att ta det stegvis och att sÀkerstÀlla att hunden eller hundarna i hemmet inte kÀnner sig bortprioriterade Àr vÀldigt viktigt.

I början blev det ett riktigt stÄhej varje gÄng katterna visade sig för hundarna. Det jag tror Àr allra viktigast Àr att vara konsekvent nÀr det gÀller regler. Var tydlig med vad som gÀller, sÄ att bÄde katter och hundar vet vad som förvÀntas. Om det Àr sÄ att reglerna bara gÀller ibland blir det svÄrt för bÄde hundar och katter att anpassa sig.

Som tur Àr finns massor av produkter som Àr till stor hjÀlp. Vi har skaffat höga klösmöbler dÀr katterna kan ligga högst upp och ha koll pÄ lÀget, bÄde över rummet och ut genom fönstret. Bor du pÄ liten yta finns istÀllet klöshyllor för vÀggmontering, dÀr du kan kombinera vanliga hyllplan med exempelvis hammock, klösrullar, broar och hÀngmattor för katten. Att bygga pÄ höjden Àr ett bra sÀtt att lösa platsbristen och dessutom kommer inte hunden Ät katten. Katter Àlskar krypin sÄ ett tips Àr ocksÄ att skaffa flera mysiga lÄdor och gömstÀllen dÀr katten kan söka skydd om den kÀnner sig trÀngd.

SĂ„ hĂ€r nĂ„gra mĂ„nader efter att mitt hem fylldes med ljudet av tassar frĂ„n bĂ„de katter och hundar kan jag sĂ€ga att det gĂ„r riktigt bra – men det tog tid. HĂ€r om dagen möttes jag av bĂ„de hunden och katten pĂ„ köksgolvet. BĂ„da tvĂ„ lĂ„g helt avslappnade bredvid varandra. Det ögonblicket trodde jag inte att jag skulle fĂ„ uppleva nĂ€r det var som tuffast i slutet av sommaren.

Idag lever mina hundar och katter fritt i huset. Jag kÀnner mig trygg tack vare genomtÀnkta klösmöbler och mÄnga mysiga krypin dÀr jag vet att katten trivs.

Lycka till med dina husdjur och ha en hÀrlig vÄr!

Helga tipsar: VĂ€lkomna katt in i hundfamiljen

  1. AvgrÀnsa hemmet i olika ytor avsedda för hundar respektive katter.
  2. Ta det stegvis och lÄt hunden komma in och nosa i rummet dÀr katterna bor.
  3. Ta hjÀlp av höga klösmöbler och mysiga kojor dÀr katterna kan ligga ostört.
  4. Ha tÄlamod och lÄt det ta tid. För oss tog det nÄgra mÄnader, men nu rör sig alla fritt i hemmet utan begrÀnsningar.

Det hÀr Àr Helga Haak

”Uppfödd i en kaninbur och matad med kattungemjölk” – sĂ„ har Helga fĂ„tt sin uppvĂ€xt, som till stor del Ă€gde rum i pappans djurbutik, beskriven. Tidigare butikschef i en av landets mĂ„nga vĂ€lfyllda Zoo-butiker och frĂ„n och hösten 2021 anstĂ€lld hos oss pĂ„ TRIXIE, tar hon upp aktuella Ă€mnen, frĂ„gor och funderingar. PĂ„ Instagramkontot @djurhelga kan du följa Helgas liv med djur.

Relaterade artiklar

Alla artiklar