Så blev mina katter och hundar kompisar

Det sägs att vissa människor gillar hundar, andra gillar katter. Men kanske är du som jag och föredrar båda? Med genomtänkta strategier och bra hjälpmedel har vi lyckats välkomna två adoptivkatter in i vårt hundhem.

I somras var det dags för oss att äntligen bli med katt. Vi bor på landet så jag övertalade familjen om att katter är mysiga familjemedlemmar och dessutom effektiva mössjägare. Det gick vägen! Sagt och gjort – vi adopterade två hemlösa katter vilket kändes som en självklarhet.

När katterna flyttade in var vi noga med att inte låta dem möta hundarna på en gång. Det här får lov att ta tid, var min strategi. Bor du stort och kan upplåta en del av hemmet till hundarna och en annan del till katterna är det optimalt, annars går det att avgränsa ytorna eller rummen med hjälp av hundgrindar eller kompostgaller. 

Efter några dagar tog vi undan katterna från rummet en stund och lät hundarna gå in och nosa. Hundarna var väldigt nyfikna på katternas doft. Att ta det stegvis och att säkerställa att hunden eller hundarna i hemmet inte känner sig bortprioriterade är väldigt viktigt.

I början blev det ett riktigt ståhej varje gång katterna visade sig för hundarna. Det jag tror är allra viktigast är att vara konsekvent när det gäller regler. Var tydlig med vad som gäller, så att både katter och hundar vet vad som förväntas. Om det är så att reglerna bara gäller ibland blir det svårt för både hundar och katter att anpassa sig.

Som tur är finns massor av produkter som är till stor hjälp. Vi har skaffat höga klösmöbler där katterna kan ligga högst upp och ha koll på läget, både över rummet och ut genom fönstret. Bor du på liten yta finns istället klöshyllor för väggmontering, där du kan kombinera vanliga hyllplan med exempelvis hammock, klösrullar, broar och hängmattor för katten. Att bygga på höjden är ett bra sätt att lösa platsbristen och dessutom kommer inte hunden åt katten. Katter älskar krypin så ett tips är också att skaffa flera mysiga lådor och gömställen där katten kan söka skydd om den känner sig trängd.

Så här några månader efter att mitt hem fylldes med ljudet av tassar från både katter och hundar kan jag säga att det går riktigt bra – men det tog tid. Här om dagen möttes jag av både hunden och katten på köksgolvet. Båda två låg helt avslappnade bredvid varandra. Det ögonblicket trodde jag inte att jag skulle få uppleva när det var som tuffast i slutet av sommaren.

Idag lever mina hundar och katter fritt i huset. Jag känner mig trygg tack vare genomtänkta klösmöbler och många mysiga krypin där jag vet att katten trivs.

Lycka till med dina husdjur och ha en härlig vår!

Helga tipsar: Välkomna katt in i hundfamiljen

  1. Avgränsa hemmet i olika ytor avsedda för hundar respektive katter.
  2. Ta det stegvis och låt hunden komma in och nosa i rummet där katterna bor.
  3. Ta hjälp av höga klösmöbler och mysiga kojor där katterna kan ligga ostört.
  4. Ha tålamod och låt det ta tid. För oss tog det några månader, men nu rör sig alla fritt i hemmet utan begränsningar.

Det här är Helga Haak

”Uppfödd i en kaninbur och matad med kattungemjölk” – så har Helga fått sin uppväxt, som till stor del ägde rum i pappans djurbutik, beskriven. Tidigare butikschef i en av landets många välfyllda Zoo-butiker och från och hösten 2021 anställd hos oss på TRIXIE, tar hon upp aktuella ämnen, frågor och funderingar. På Instagramkontot @djurhelga kan du följa Helgas liv med djur.

Relaterade artiklar

Alla artiklar