Så aktiverar du din uttråkade innekatt

TEXT: Lina Nilsson
FOTO: Shutterstock

Innekatter lever ofta längre än utekatter. Men långa, lata dagar blir trist i längden och risken är att din lilla raring till slut går loss på vardagsrumssoffan. Här är tipsen på hur du hjälper din katt att få utlopp för sin energi.

1 Gröna tassar

De flesta kattägare har på ett eller annat sätt blivit varse katters förkärlek till krukväxter. Har inte bladen blivit naggade i kanten av vassa små gaddar, så har din lilla älskling haft boxningsmatch med Gerberan. Varför då inte fixa en alldeles egen kattrabatt? Kattgräs är något som många katter gillar. Kul att både leka med och smaska på. Dessutom motverkar det hårbolls­problem och hjälper matsmältningen. Odla själv eller köp färdigt — lätt som en gräsplätt!

 

2 Gömma nyckel — för katter

Nycklar är för all del ingen favoritleksak för gemene-katt. Du som matte eller husse vet dock precis vad just din katt gillar bäst. Göm godsaker och favoritleksaker runt om i hemmet och använd inte de ställen som din katt redan brukar vara på – tänk utanför boxen! Spetsa gärna med kattmynta för att trigga luktsinnet som upptäckarlusten.

 

3 En plats i solen

Ett klassiskt klösträd är inte bara till för att vässa klorna. Katter gillar att ha koll och spana ut över sin omgivning. Märker du att din katt verkar gilla ett visst fönster? Se då till att fönsterspärrarna fungerar som de ska och bona om fönsterbrädan och gör det till kattens egen utkikspost. Bor du i lägenhet eller har du en inglasning? Näta in balkongen eller inglasningen och låt katten ha tillgång till spännande spanings­uppdrag och frisk luft dagen lång.

 

4 Låt skogen flytta in

Inomhusmiljön upplevs lätt som statisk i jämförelse med att vara ute i skog och mark. Testa att förändra ert hem för att trigga din katts nyfikenhet. I en lägenhet kan du återskapa känslan av att klättra i ett träd genom att skaffa en hög klös­möbel med flera olika avsatser. Satsa på en med äkta sisal istället för jutesnöre. Om katten fördrar att vässa sina klor på tapeter eller på vardagsrumssoffan kan du strö kattmynta på klösmöbeln så lockas katten till det nya ”trädet”.

 

5 Tänk nygammalt

Pipande gummimöss, strukturbollar och garnnystan. Många kattägare har drivor av kattleksaker liggande runt i hemmet — som katten sedan länge tappat intresset för. Då är det läge att rensa undan allt utom de som är de främsta favoriterna just för stunden. Efter en månad eller så är det dags att plocka fram några av de avlagda leksakerna igen, och voilà: Oldies are goldies.

 

6 Sist men inte minst

Oavsett vad din katt gillar att göra så är du själv en av de absoluta favoriterna. Se därför till att ägna tid för din älskling. Inte bara genom kel och gos. Försök att tänka in stimulans i vardagen. Låt laser­pekaren gå varm när ni sitter i tv-soffan eller varför inte testa lite katt-agility? Locka med godis och lär din älskling lite roliga tricks, det stärker er relation och din katts intellekt och nyfikenhet.

Gör en enkel säkerhetskontroll

In- och utgångar. Se över lås, spärrar och balkongnät! Kolla att allt håller för de mest innovativa övningar.

Vatten. Katter gillar vatten i rörelse. Lämna aldrig ett uppfyllt badkar utan översyn och se till att alla i familjen fäller ner toalettlocket. Varför inte fixa en fiffig spärr?

Gifter. Är rengöringsmedlen kattsäkert förvarade? Hur är det med växterna? Tänk också på att även vissa plantor kan vara skadliga för magen även om de inte är giftiga.

Relaterade artiklar

Alla artiklar