Rusta dig för fästingsäsongen

När sommarvärmen gör entré kommer de fram – de luriga blodsugande fästingarna som tycks älska våra husdjur. Så skyddar du ditt husdjur från otäcka fästingbett! 

Fästingar är tyvärr vanligt förekommande främst i mellersta och södra Sverige. Trenden går dessutom åt fel håll och antalet rapporterade fästing ökar för varje år, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Fästingar finns framförallt i skogar och högt gräs. Under perioden mars – november råder fästingsäsong, men den är som mest intensiv mellan april och juni.

 

Känn regelbundet igenom kroppen

Risken för att ditt djur får i sig fästingens sjukdomsframkallande bakterier och virus ökar ju längre fästingen sitter kvar. Gör det därför till en vana att minst en gång per dag kolla igenom pälsen, helst redan efter varje promenad eller utevistelse. Titta extra noga i ansiktet, på halsen, bakom öronen, på tassarna och i ljumskar och armhålor. Det är inte alltid lätt att se fästingarna med blotta ögat, särskilt om pälsen är mörk och lång, men genom att känna med fingrarna brukar fästingen kännas som en liten blåsa.

Så tar du bort fästingen
För att ta bort fästingen – sätt fästingplockaren (eller pincett om du inte har en fästingplockare) så nära huden som möjligt och dra sedan rakt ut. Håll undan all päls så att det bara är själva fästingen du plockar bort. Det viktiga är att du försöker få med så mycket av fästingen som möjligt. Ibland händer det att en liten bit av fästingen blir kvar, men den brukar komma ut av sig själv inom några dagar. Håll dock extra uppsikt. Om det blir ett sår där fästingen suttit kan du tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsvätska. 


Införskaffa en eller flera fästingplockare

Tänk på att alltid ha en fästingborttagare nära till hands, både hemma och med dig på resa. Om du hittar en fästing är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Tänk också på att skydda dig själv om du är ute i skog och mark tillsammans med ditt husdjur. Titta därför igenom även din egen kropp minst en gång per dag, så minskar du risken för att en fästing hinner bita sig fast.

Fästingplockare

Fästingplockare tillverkad i plast och metall. Finns i blandade färger.

Safecard fästingborttagare

Safecard fästingborttagare. Tillverkad av plast i form av ett kreditkort, lätt att ha med sig i plånboken. Funktion för enkel borttagning av fästingar. Har även en liten skåra för borttagning av stickor eller andra vassa föremål.

Fästingplockare nyckelring

Fästingplockare som kan fästas på nyckelknippan Tillverkad av plast i formen av en kofot för enkel borttagning av fästingar. Formen på plockaren förhindrar fästingen från att tryckas sönder vid borttagning och minskar därmed risken för infektion hos det bitna djuret. Finns i flera färger.

Relaterade artiklar

Alla artiklar