Roligt och utmanande – kom igång med råttagility

FOTO: HELGA HAAK

Agility är inte bara för hundar – tamråttor är smarta och lättlärda husdjur som mår bra av att aktiveras. Vi har tipsen för att komma igång med råttagility!

Tamråttor är riktigt intelligenta och nyfikna husdjur som många gånger är duktiga på att lära sig olika lekar och konster. Råttagility är ett roligt sätt att aktivera din tamråtta på och stärker samtidigt relationen mellan dig och ditt husdjur. Ju tamare råttan är, desto lättare är det att komma igång med agility. En råtta som litar på sin ägare har lättare att förstå och lyda dig som ägare, men agility kräver ändå mycket träning och tålamod.

Precis som med agility för hundar går råttagility ut på att leda råttan genom en bana med olika hinder. Du kan dels köpa färdiga hinder men även tillverka egna hinder av sådant som du har hemma, bara fantasin sätter gränser! Du kan även testa att placera råttan på olika utmanande platser i hemma, så som en bokhylla eller på en stolsrygg, och låta råttan öva sig på att ta sig ner. Börja med lätta, enstaka hinder för att allt eftersom avancera till svårare och till sist öva på en hel bana. Beröm råttan när den har klarat ett hinder och belöna med klappar och godis.

Tävlingar i råttagility anordnas av Svenska råttsällskapet i samband med utställningar. Under tävlingarna ska banorna avverkas på som mest fem minuter och man tävlar i två olika klasser, en för nybörjare och en för mer erfarna. Föraren får lov att ta i råttan, putta på den, prata och klappa med den – men inte lyfta upp den. Förutom att titta på hur råttan klarar hindren ser domaren även på kontakten mellan råttan och föraren.

Youtube finns mycket inspiration, testa att söka på råttagility så får du se!

Källor: Sveland djurförsäkringar, Uppsala nya tidning, Svenska råttsällskapet

Relaterade artiklar

Alla artiklar