Res med hunden – här är våra bästa tips inför bilresan

Sensommaren är en perfekt tid för en biltur till landet, en weekend i en av våra mysiga städer eller bara en tur för att komma iväg till det där perfekta öppna fältet där din hund kan springa fritt. Men kom ihåg att resa säkert och göra det bekvämt för din fyrbenta vän – här är sex tips!

Provåk i god tid

Om du planerar att åka längre sträckor med din hund så kan det vara en fördel att provåka några rundor först. På så vis blir hunden bekant med både fordonet och åkandet för att sedan förbereda den inför längre åkturer.

Transportera din hund säkert

Oavsett hur du reser är säkerheten a och o. Reser man med bil finns det speciella regler för hur du får transportera din hund. Du får till exempel inte ha hunden lös i bilen, då det kan innebära fara både för hunden och för passagerare. Precis som människor måste hunden sitta säkert i bilen, dvs. i en bur speciellt utformad för bilar (se jordbruksverkets hemsida för mer information) eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte. Fördelen med en hundbur är att du kan lämna bilfönstret öppet under kortare perioder utan att hunden smiter ut.

Håll koll på temperaturen

Även temperaturen är viktig för din hund under resan. Under somrarna kan det snabbt bli väldigt höga temperaturer i bilen även under molniga dagar. Hundar skyddar sig inte mot värme genom att svettas som vi människor, utan kan snabbt bli överhettade i varma temperaturer. Kom ihåg att även kyla kan vara farligt för hundar, Jordbruksverkets rekommendation är att aldrig lämna en hund utan tillsyn vid +25 till- 5 grader. Det är därför oerhört viktigt att aldrig lämna din hund ensam i bilen under längre perioder.

Håll din hund sysselsatt

Precis som barn så blir även hundar uttråkade av att sitta i bilen för länge. För att hålla din hund sysselsatt kan du med fördel ta med lite leksaker för att underhålla, men även trötta ut din hund. Förhoppningsvis kommer det resultera i en trött hund som till slut somnar.

Ta hand om hälsan

Under längre resor är det viktigt att ta små pauser varannan timme för att rasta din hund. Om du åkt längre sträckor kan du även ge den lite vatten. Du bör däremot inte mata din hund under bilresan och timmarna innan färden, då det kan leda till yrsel och illamående.

Utlandsresa

De senaste åren har det blivit enklare att ta med sig hunden på utlandsresan. Men kom ihåg att kolla upp vilka regler som gäller för t ex vaccination osv. för det land du ska resa till.

Relaterade artiklar

Alla artiklar